martes, 12 de noviembre de 2019

Històries de icebergs

L’enorme casquet de gel que cobreix Groenlàndia es desplaça de les zones més altes, al centre de l’illa, cap a la costa. Encara que costi de creure, el gel de les glaceres es desplaça, com l’aigua dels rius, muntanya avall. (A velocitats molt més lentes, és clar: alguns metres cada any)


Iceberg al mar del Labrador (Canadà)

Aquest iceberg provenia de Groenlàndia. El seu pes estimat és de 300 milions de tones. Cada any Groenlàndia aboca al mar uns 20.000 icebergs


Només les glaceres de les zones més fredes de la Terra, com Groenlàndia o l’Antàrtida, arriben al mar. Quan ho fan, es fragmenten en immensos blocs de gel que, enduts pels vents i els corrents marins, es desplacen cap a mars més càlids on s’acaben fonent.

Al voltant dels icebergs hi ha històries increïbles, però certes, com la següent: En els primers dies de la Segona Guerra Mundial, quan Gran Bretanya necessitava més portaavions per fer front als submarins alemanys a l’Atlàntic, l’inventor Geoffrey Pyke (1894-1948), va començar a pensar en la possibilitat d’utilitzar icebergs... per a fer portaavions! Pyke coneixia la gran resistència dels icebergs a les explosions i que els pilots de l’Àrtic havien utilitzat a vegades masses flotants de gel com a pistes d’aterratge i enlairament, Seria possible utilitzar el gel per a construir portaavions més econòmics?

La idea de Pyke es va guanyar l’entusiasme del primer ministre Winston Churchill el 1942, i l’inventor va començar a dibuixar-ne els plans. Li va posar el significatiu nom d’Habbakuk. Aquest era el nom d’un profeta bíblic que, al voltant de l’any 600 aC, va escriure un llibre en el que es “prometia el triomf final de la justícia sobre el mal, una gesta que no seria mai creguda”.


El projecte consistia en construir un portaavions de 600 m de longitud. Les parets del buc, de 15 m de gruix, serien de “pykrete” (de Pyke i “concrete”, en anglès, formigó), una barreja d’aigua i polpa de fusta.  Quan es va construir un model reduït del Habbakuk, de només 18 m en el llac Patrícia a Canadà, el govern britànic va començar a repensar-s’hi. Fins i tot en temperatures tan baixes com les canadenques, caldria el treball de 8.000 homes durant 8 mesos per congelar i muntar els gairebé 280.000 blocs de pykrete necessaris per construir tot el portaavions. El cost calculat de 70 milions de dòlars, feia del Habbakuk un portaavions tan car com els convencionals d’acer i, a més, molt més problemàtic. A finals de 1943, quan els aliats varen guanyar la guerra antisubmarina, el projecte del Habbakuk va ser abandonat. Cinc anys més tard, el 1948, no sabem si decebut pel fracàs de la seva proposta, es va suïcidar.


Projecte del portaavions Habbakuk
A la secció pot observar-se que dins del seu gruixut buc, l’Habbakuk havia de tenir lloc per als hangars, zones per a la tripulació, un sistema de refrigeració per evitar la fusió del pykrete i un generador elèctric per alimentar els 26 motors del vaixell. 

1- Un altre iceberg relacionat amb la Història és el que va xocar amb el Titànic. Esbrina com va passar ,  a quina zona de l'oceà i per què precisament allà.


2- Fa poc va sortir una notícia ( clicka a sobre de la paraula notícia) a la Vanguardia on es parla d'uns problemes de navegació que han ocasionat uns icebergs aprop d'on es va esfonsar el Titànic. Quines són els principals motius que ocasionen aquest problema? Hi ha alguna solució?



3- Busca alguna altra notícia relacionada amb els icebergs. Posa el títol i fes un petit resum. 

13 comentarios:

  1. Mar Lara, àlex Méndez, Judit Santos

    1- Un altre iceberg relacionat amb la Història és el que va xocar amb el Titànic. Esbrina com va passar ,a quina zona de l'oceà i per què precisament allà.

    El Titanic tenia l’iceberg davant i van intentar fer maniobres per esquivar-lo. El vaixell en l'últim minut arribà a evitar el xoc frontal (amb el que segurament no s'hagués enfonsat). Finalment el vaixell va fregar l'iceberg obrint-se les plaques de babord amb sis bretxes diferents que en total en sumaven cinc compartiments amb aigua. El Titanic quedà sentenciat.

    2- Fa poc va sortir una notícia ( clica a sobre de la paraula notícia) a la Vanguardia on es parla d'uns problemes de navegació que han ocasionat uns icebergs aprop d'on es va esfonsar el Titànic. Quines són els principals motius que ocasionen aquest problema? Hi ha alguna solució?

    El principal motiu és el canvi climàtic, que facilita el despreniment del gel a Groenlàndia i fa que l’Àrtic s’assembli més a l’Atlàntic
    Unes possibles solucions serien reduïr les emicions de CO2, utilitzar energies renovables i transport públic, fer un consum responsable del petrol, l’aigua, etc i per últim, canviar el sistema de poducció

    3-Busca alguna altra notícia relacionada amb els icebergs. Posa el títol i fes un petit resum.

    SE DESPRENDE ICEBERG MÁG GRANDE QUE LOS ÁNGELES: Un enorme iceberg mág grande que Los Ángeles se separó de la plataforma de hielo Amery en la antártida, wl más grande en más de medio siglo. Los científicos creen que el proceso de

    ResponderEliminar
  2. ADRIA ROGER FERRAN GOMBAU Y JORDI LLOP
    ICEBERG
    1- Un altre iceberg relacionat amb la Història és el que va xocar amb el Titànic. Esbrina com va passar ,  a quina zona de l'oceà i per què precisament allà.

    EL Titanic va xocar contra un iceberg que era mes gran del que es veia en el exterior. Entre southampton i nova york en locea atlantic
    2- Fa poc va sortir una notícia ( clicka a sobre de la paraula notícia) a la Vanguardia on es parla d'uns problemes de navegació que han ocasionat uns icebergs aprop d'on es va esfonsar el Titànic. Quines són els principals motius que ocasionen aquest problema? Hi ha alguna solució?

    Los fuertes vientos y los cambios climaticos hace que haya una cantidad elevada de icebergs
    la solucion es tomar precaucions y tomar diferentes rutas de pesca

    3- Busca alguna altra notícia relacionada amb els icebergs. Posa el títol i fes un petit resum.

    UN ICEBERG TAN ALTO COM EL BIG BANG AMENAZA UN PUEBLO DE GRONLANDIA

    un iceberg de 11 milions de toneladas se estaciona justo en frente de la comunidad de pescadores

    ResponderEliminar
  3. Andrea Pérez y Gisela Díaz
    1- Un altre iceberg relacionat amb la Història és el que va xocar amb el Titànic. Esbrina com va passar , a quina zona de l'oceà i per què precisament allà.
    El 15 de abril de 1912 se produjo el hundimiento del mayor barco construido hasta entonces por el hombre, murieron 1495 personas y es la mayor leyenda de la historia de la navegación marítima.
    La ruta del Titánic era desde Inglaterra a Estados Unido, pero a medio camino (el 13 de abril) empezaron a llegar avisos de icebergs los cuales fueron ignorados o no considerados de importancia por el oficial.
    Cuando se aproximo a Terranova (isla de océano Atlántico) deciden alterar el rumbo hacia el sud a causa de los icebergs, si embargo no pudieron evitarlo, y a las 23:45h con un mar tranquilo saltan las alarmas de un iceberg a 600m de la proa, intentan evitar el choque girando el timón a estribor, después dar marcha atrás pero sin éxito. Llegan a evitar el choque frontal pero en cambio chocan lateralmente abriendo 6 brechas diferentes en 5 compartimentos con agua. El Titánic finalmente se unido.
    Pasa en esta zona porque pasan por el lado de Groenlandia, donde las corrientes marinas transportan icebergs.

    2- Fa poc va sortir una notícia ( clicka a sobre de la paraula notícia) a la Vanguardia on es parla d'uns problemes de navegació que han ocasionat uns icebergs aprop d'on es va esfonsar el Titànic. Quines són els principals motius que ocasionen aquest problema? Hi ha alguna solució?
    Los principales motivos del desplazamiento de icebergs procedentes de Groenlandia son los fuertes vientos y el cambio climático que facilita el desplazamiento de masa de hielo.
    La solución a este problema es que los barcos a medida que se vayan acercando a la isla reduzcan la velocidad.


    3-Busca alguna altra notícia relacionada amb els icebergs. Posa el títol i fes un petit resum.
    UN ICEBERG DEL TAMAÑO DE GRAN CANARIA SE DESPRENDE EN LA ANTÁRTIDA
    Un iceberg de unos 1.580 kilómetros cuadrados, el tamaño de la isla de Gran Canaria, se ha desprendido de la plataforma de hielo Amery, la tercera más grande de la Antártida. Los científicos consideran que el fenómeno forma parte del ciclo normal de las plataformas glaciares y que no está ligado al cambio climático.

    ResponderEliminar
  4. Martí Fontdevila:
    1- Un altre iceberg relacionat amb la Història és el que va xocar amb el Titànic. Esbrina com va passar, a quina zona de l'oceà i per què precisament allà.

    El titànic navegava en el seu viatge inicial des de Southampton a Nova York, el vaixell va xocar amb l'iceberg per estribord provocant l'enfonsament en 3 hores. El xoc va ocórrer prop de la costa de Terranova un lloc amb alta quantitat d'icebergs.

    2- Fa poc va sortir una notícia ( clicka a sobre de la paraula notícia) a la Vanguardia on es parla d'uns problemes de navegació que han ocasionat uns icebergs aprop d'on es va esfonsar el Titànic. Quines són els principals motius que ocasionen aquest problema? Hi ha alguna solució?

    Els principals problemes que generen el despreniment de l'iceberg són els forts vents i l'escalfament global. Els vaixells han canviat la seva ruta per evitar xocs amb icebergs.

    3- Busca alguna altra notícia relacionada amb els icebergs. Posa el títol i fes un petit resum.

    Un iceberg tan alto como el Big Ben amenaza un pueblo en Groenlandia

    El petit poble d'Innaarsuit es veu amenaçat per un iceberg d'11 milions de tunelades i 100 metres d'alçada, el poble espera que es retiri de forma pacífica i sense causar danys catastròfics, però la previsió no és molt favorable, ja que es pot sentir el gel caure I escardar-se.

    ResponderEliminar
  5. 1- Un altre iceberg relacionat amb la Història és el que va xocar amb el Titànic. Esbrina com va passar , a quina zona de l'oceà i per què precisament allà.
    El 15 d’abril de 1912 el Titanic va xocar mb un iceberg en el oceà Atlàntic davant de les costes de Terranova. L xoc es va produir en el costat d'estribord. Perquè els icebergs baixen directament de Groenlàndia i acaben en l’Atlàntic.
    2- Fa poc va sortir una notícia ( clicka a sobre de la paraula notícia) a la Vanguardia on es parla d'uns problemes de navegació que han ocasionat uns icebergs aprop d'on es va esfonsar el Titànic. Quines són els principals motius que ocasionen aquest problema? Hi ha alguna solució?
    Els forts vents a Groenlàndia i el canvi climàtic que facilita el despreniment de masses en el gel.
    La solució és reduir les emissions de CO2, utilitzar transport públic...

    3-Busca alguna altra notícia relacionada amb els icebergs. Posa el títol i fes un petit resum.
    Un bussejador atrapat en un iceberg.El bussejador va quedar atrapat dins d’un iceberg .Jill Heinerth va explorar les coves i els avencs submergits d’un enorme iceberg. Es podia documentar una increïble gamma de vida salvatge, però la immersió era extremadament arriscada .

    ResponderEliminar
  6. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  7. Janna Felip i Martina Brañas

    Històries de icebergs

    1- Un altre iceberg relacionat amb la Història és el que va xocar amb el Titànic. Esbrina com va passar , a quina zona de l'oceà i per què precisament allà.

    El Titànic viatjava de Southampton a Nova York. A les 23:40 de l 14 d'abril de 1912 el vaixell va impactar per la banda d’estribord contra un iceberg situat davant les costes de Terranova de l'Atlàntic Nord provocant el seu enfonsament en menys de 3 hores, a les 2:20h del 15 d’abril de 1912. Van morir aproximadament unes 1500 persones ofegades o d'hipotèrmia. Perquè el trajecte que havia de seguir el Titànic passava just per sota de Groenlàndia on les corrents marines transportaven els icebergs impedint el pas dels vaixells o provocant els seus enfonsaments.


    2- Fa poc va sortir una notícia a la Vanguardia on es parla d'uns problemes de navegació que han ocasionat uns icebergs a prop d'on es va enfonsar el Titànic. Quines són els principals motius que ocasionen aquest problema? Hi ha alguna solució?

    Els experts creuen que l’elevat nombre d’icebergs que es troben en aquesta zona han sorgit principalment de Groenlàndia hi han sigut transportats pels forts vents, i el canvi climàtic que facilita el despreniment de masses de gel.
    Possibles solucions:
    1. A curt plaç, canviar els recorreguts dels vaixells i disminuir la seva velocitat en aquestes zones
    2. A llarg plaç, actuar amb consciència per evitar el canvi climàtic.


    3-Busca alguna altra notícia relacionada amb els icebergs. Posa el títol i fes un petit resum.

    Títol: A la deriva pel mar de Weddell
    El gegantí iceberg A­68 que es va separar fa dos mesos de la plataforma de gel Larsen C, situada a la península Antàrtica, s’allunya del continent blanc i està ja total­ ment a la deriva pel mar de Wed­ dell. Alguns experts s’atreveixen a assenyalar, després de les últi­ mes imatges de satèl∙lit, que la distància actual entre l’iceberg i el continent respecte a les dues últimes setmanes del mes d’agost ha passat de 35 a 75 quilòmetres d’amplada.
    Tot i això, alguns científics són més cauts. “És un càlcul elevat. La bretxa entre l’extrem sud de l’ice­ berg i la plataforma de gel deu ser, ara, d’uns 50 km de distància”, apunta Ted Scambos, científic principal del Centre Nacional de Dades sobre Gel i Neu dels EUA (NSIDC). Segons David Vaughn, director científic del British Arc­ tic Survey, “l’iceberg ha rotat en el sentit contrari a les agulles del rellotge, però segueix a prop d’on va començar i encara no ha començat a partir-se»
    La comunitat investigadora desitja convertir aquest episodi inusual en un experiment cientí­ fic important, per això “observa­ rem la resta de Larsen C per de­ tectar signes de noves fractures. Crec que és poc probable que hi hagi canvis importants, però una sola nova esquerda tindria im­ portants conseqüències per als propers anys en termes d’estabili­ tat de la plataforma.

    ResponderEliminar
  8. 1- Un altre iceberg relacionat amb la Història és el que va xocar amb el Titànic. Esbrina com va passar ,  a quina zona de l'oceà i per què precisament allà.

    EL Titanic va xocar contra un iceberg que era mes gran del que es veia en el exterior. Entre southampton i nova york en locea atlantic.

    2- Fa poc va sortir una notícia ( clicka a sobre de la paraula notícia) a la Vanguardia on es parla d'uns problemes de navegació que han ocasionat uns icebergs aprop d'on es va esfonsar el Titànic. Quines són els principals motius que ocasionen aquest problema? Hi ha alguna solució?

    El principal motiu és el canvi climàtic, que facilita el despreniment del gel a Groenlàndia i fa que l’Àrtic s’assembli més a l’Atlàntic Unes possibles solucions serien reduïr les emicions de CO2, utilitzar energies renovables i transport públic, fer un consum responsable del petrol, l’aigua, etc i per últim, canviar el sistema de poducció

    3- Busca alguna altra notícia relacionada amb els icebergs. Posa el títol i fes un petit resum. 

    Un enorme iceberg más grande que Los Ángeles se desprende de la plataforma antártica.

    Un enorme iceberg más grande que Los Ángeles se separó de la plataforma de hielo Amery en la Antártida, el más grande en más de medio siglo.
    El iceberg, nombrado D-28 por los científicos, se rompió de la plataforma en el este de la Antártida el 26 de septiembre. Mide 1.636 kilómetros cuadrados de área y tiene 210 metros de espesor.
    Los científicos creen que el proceso de rompimiento es un fenómeno natural y no está relacionado con el cambio climático.

    ResponderEliminar
  9. Marina Medina
    1- Un altre iceberg relacionat amb la Història és el que va xocar amb el Titànic. Esbrina com va passar , a quina zona de l'oceà i per què precisament allà.
    El hundimiento sucedió en el Atlántico Norte a unos 600 kilómetros al sur de Terranova, realizando su viaje inaugural desde Southampton a Nueva York.
    La causa del desastre del Titanic se ha atribuido históricamente y de forma prácticamente unánime al choque del Titanic contra un iceberg a las 23:40 horas del 14 de abril.
    El hundimiento sucedió precisamente en esa localización por la gran cantidad de desprendimientos de icebergs.

    2- Fa poc va sortir una notícia ( clicka a sobre de la paraula notícia) a la Vanguardia on es parla d'uns problemes de navegació que han ocasionat uns icebergs aprop d'on es va esfonsar el Titànic. Quines són els principals motius que ocasionen aquest problema? Hi ha alguna solució?
    Los principales motivos son los fuertes vientos y el cambio climático.
    Llegados a este puno el cambio climático es irreversible por lo que no hay solución alguna, los icebergs se derretirán y aumentara el volumen de agua en el mar lo que provocara la inundación de las ciudades costeras.

    3- Busca alguna altra notícia relacionada amb els icebergs. Posa el títol i fes un petit resum.

    -Un iceberg de 1.600 kilómetros cuadrados se desprende de la Antártida-

    La enorme masa de hielo, (El nuevo iceberg, denominado D28) 15 veces mayor que la ciudad de París, se desprendió de la Antártida el 25 de septiembre y sera vigilada por los posibles riegos navales que pueda ocasionar.
    se desprendió de la plataforma de hielo Amery, una de las más grandes de la Antártida. Es el mayor fragmento de hielo que se separa de esta plataforma en los últimos 50 años.

    ResponderEliminar
  10. 1- Un altre iceberg relacionat amb la Història és el que va xocar amb el Titànic. Esbrina com va passar , a quina zona de l'oceà i per què precisament allà.
    Ocurrió en mitad del oceano Atlánico. El Titanic zarpó desde Southampton hasta Nueva York y a la mitad del trayecto se topó con un gran iceberg.El capitan, queriendo evitar chocar con este, viró y puesto que los icebergs tienen la mayor parte de su cuerpo sumergido, rasgó todo el lateral del barco provocando que todas las camaras de aire del lateral se llenarna de agua. Así pues, ocasionó su hundimiento.
    Ocurrió ahí porque es una zona donde se encuentran la mayor parte de los desprendimientos de hielo de Groenlándia y justo era la ruta que tomó el gran barco.

    2- Fa poc va sortir una notícia (clicka a sobre de la paraula notícia) a la Vanguardia on es parla d'uns problemes de navegació que han ocasionat uns icebergs aprop d'on es va esfonsar el Titànic. Quines són els principals motius que ocasionen aquest problema? Hi ha alguna solució?
    Los dos factores que estan propiciando el desplazamiento de los icebergs son los fuertes vientos y el cambio climático. La solución que han tomado es cambiar la ruta de os barcos para evitar estas grandes masas de hielo.


    3- Busca alguna altra notícia relacionada amb els icebergs. Posa el títol i fes un petit resum.
    https://elpais.com/sociedad/2019/10/01/actualidad/1569911747_705873.html
    UN ICEBERG DEL TAMAÑO DE GRAN CANARIA SE DESPRENDE DE LA ANTÁRTIDA.
    Un iceberg de unos 1580 km2 se ha desprendido de la Antártida. A raíz de este gran desprendimiento han aumentado la vigilancia de los glaciares, aunque ya llevaban casi 20 años observando la zona donde se produjo la rotura de hielo. No es causa del cambio climático, sino que forma parte del ciclo normal de las plataformas glaciares, almenos esto afirman los científicos.
    La gran masa de hielo tiene unos 210 m de espesor y contiene 315000 millones de toneladas de hielo. Un geólogo afirma que es un desprendimiento importante, aunque no el más grande.

    Aina Villar y Lucia Pérez

    ResponderEliminar
  11. 1- Un altre iceberg relacionat amb la Història és el que va xocar amb el Titànic. Esbrina com va passar ,a quina zona de l'oceà i per què precisament allà.

    El Titanic tenia l’iceberg davant i van intentar fer maniobres per esquivar-lo.
    El vaixell en l'últim minut arribà a evitar el xoc frontal, que si haguessin xocat de cara no hagués passat res.
    Finalment roça per el lateral i fa sis esquerdes ( justament allà ja sabine que el titànic estava sentenciat.

    2- Fa poc va sortir una notícia ( clica a sobre de la paraula notícia) a la Vanguardia on es parla d'uns problemes de navegació que han ocasionat uns icebergs aprop d'on es va esfonsar el Titànic. Quines són els principals motius que ocasionen aquest problema? Hi ha alguna solució?

    El principal motiu és el canvi climàtic, que facilita el despreniment del gel a Groenlàndia i fa que l’Àrtic s’assembli més a l’Atlàntic
    Unes possibles solucions serien reduïr les emicions de CO2, utilitzar energies renovables i transport públic, fer un consum responsable del petrol, l’aigua, etc i per últim, canviar el sistema de poducció

    3-Busca alguna altra notícia relacionada amb els icebergs. Posa el títol i fes un petit resum.

    Un iceberg tan tant alt com el Big Ben amenaça un petit poble de greolandia Groenlandia
    El petit poble d'Innaarsuit es veu amenaçat per un iceberg d'11 milions de tunelades i 100 metres d'alçada.


    POL CULLA BALAGUÉ

    ResponderEliminar

  12. HISTÒRIES DE ICEBERGS

    1- Un altre iceberg relacionat amb la Història és el que va xocar amb el Titànic. Esbrina com va passar , a quina zona de l'oceà i per què precisament allà.

    Poc abans de la mitjanit (23:40) del 14 d'abril, amb una nit estelada i un mar excepcionalment tranquil, els guaites donaren alarma d'iceberg al davant, a 600 m de la proa. El primer oficial Murdoch, intentà evitar la col·lisió, primer girant el timó tot a estribord, seguidament donant marxa enrere, el qual fou fatal, ja que el timó va perdre pressió de virada. El vaixell en l'últim minut arribà a evitar el xoc frontal (amb el que segurament no s'hagués enfonsat i hagués estat capaç de seguir navegant fins a Nova York sense problemes). Finalment el navili va fregar l'iceberg obrint-se les plaques de babord amb sis bretxes diferents que en total en sumaven cinc compartiments amb aigua.
    Es va produir a Terranova anant cap a Nova York.


    2- Fa poc va sortir una noticia a la Vanguardia on es parla d'uns problemes de navegació que han ocasionat uns icebergs prop d'on es va enfonsar el Titànic. Quines són els principals motius que ocasionen aquest problema? Hi ha alguna solució?

    Els principals motius de la gran quantitat d’icebergs és el canvi climàtic que afavoreix el despreniment de masses de gel de Groenlàndia. A més a més, un dels causants principals també són els forts ven d’aquestes ultimes setmanes.
    Per solucionar-ho es podria intentar combat-ir el canvi climàtic i reduir el CO2.


    3- Busca alguna altra notícia relacionada amb els icebergs. Posa el títol i fes un petit resum.

    Un iceberg de 1.600 quilòmetres quadrats es desprèn de l'Antàrtida

    Un iceberg d'uns 1.580 quilòmetres quadrats, unes cinc vegades la mida de l'illa de Malta o 15 vegades la ciutat de París, es va desprendre de la plataforma de gel Amery, una de les més grans de l'Antàrtida. És el major fragment de gel que es separa d'aquesta plataforma en els últims 50 anys.

    ResponderEliminar
  13. 1- Un altre iceberg relacionat amb la Història és el que va xocar amb el Titànic. Esbrina com va passar , a quina zona de l'oceà i per què precisament allà.

    +El titanic zarpo desde southampton hasta nueva york y a la mitad de la ruta se atropeyo contra un gran iceberg, el capita queria evitar el iceberg entonces giro el titanic sin ver la mayor parte del iceberg dentro del oceano , rasgo todo el lateral del barco todas las camaras del barco se rellenaron con agua que causo el hundimiento del titanic

    2- Fa poc va sortir una notícia ( clicka a sobre de la paraula notícia) a la , Vanguardia on es parla d'uns problemes de navegació que han ocasionat uns icebergs aprop d'on es va esfonsar el Titànic. Quines són els principals motius que ocasionen aquest problema? Hi ha alguna solució?

    +Los principales motivos que ocasionaron este problema son el fuerte viento y el cambio climatico . La solucion que han tomado es cambiar la ruta de los barcos para evitar las massas del hielo


    3- Busca alguna altra notícia relacionada amb els icebergs. Posa el títol i fes un petit resum.

    +Se desprende un iceberg de la plataforma antartica mas grande que los Angeles El iceberg, nombrado D-28 por los científicos, se rompió de la plataforma en el este de la Antártida el 26 de septiembre. Mide 1.636 kilómetros cuadrados de área y tiene 210 metros de espesor.
    Ahora, el iceberg será rastreado porque representa un peligro potencial para los barcos.


    ResponderEliminar