miércoles, 20 de noviembre de 2019

Activitats sobre l' expansió del fons oceànic


3.1. La informació recollida sobre els fons oceànics va permetre, l’any 1977, la publicació d’un sorprenent mapa. L’havia fet un artista austríac, Heinrich Berann (1915-1999), per encàrrec de Bruze Heezen (1924-1977), un geòleg de la Universitat de Iowa (EUA) i una cartògrafa, Marie Tharp (1920,-) del observatori del mateix estat. A la plana següent trobaràs una reproducció d’aquest mapa tan especial. (els quadradets grocs, no figuren en el mapa original)







Per començar, podríeu intentar completar aquest text, amb l’ajut d’un atlas:


“La llarguíssima serralada formada per les diferents dorsals oceàniques s’inicia a les proximitats del pol Nord. En passar entre Groenlàndia i la península Escandinava, treu el cap per damunt les aigües i forma l’illa d’ ....................... Va resseguint tot l’oceà Atlàntic fins arribar gairebé fins l’oceà .................
Allà gira cap a l’est, voreja el continent ................ i s’adreça cap a l’oceà ............... on es bifurca. Una branca es dirigeix cap al Golf d’............... i s’introdueix en la Mar ............. que separa Àfrica de la península ................. L’altra branca passa pel sud d’Austràlia i de .............  ................... per entrar a l’oceà ................. Allà continua el seu recorregut cap al nord i acaba al golf de .................. a la costa oest del continent nord-americà.
 Feu un llistat amb les paraules en ordre

3.2. Els números que hi ha sobre el mapa, volen indicar la posició de les principals foses oceàniques. La majoria prenen el nom de les illes a les quals estan associades. Consultant l’atlas, trobeu els números corresponents a les fosses següents:  Aleutianes, Marianes, Tonga-Kemarec, Java, Centramericana, Japó, Kuriles, Sanwich del Sud, Perú-Xile, Carib, Filipines.

Feu un llistat sense les taules com a resposta 

3.3. Fixeu-vos ara en aquesta altra extraordinària imatge. Els colors ens indiquen l’edat de les roques que formen l’escorça oceànica. (Les més joves, edats inferiors als 2 milions d’anys, de color vermell intens; les més antigues, edats pròximes als 200 milions d’anys, de color blau fosc)


L’observació atenta d’aquest mapa us podria suggerir preguntes relacionades amb l’expansió dels fons oceànics a partir de les dorsals i amb la seva subducció a les fosses. Per què no intenteu escriure’n alguna afegint-hi, naturalment, la resposta?


3.4. Recordeu entre quins continents actuals, segons Wegener, es va començar a formar l’oceà Atlàntic i quants anys fa?. Ara fixeu-vos on són les roques més antigues de l’Atlàntic i quina edat aproximada tenen. Creieu que Wegener tenia raó? Raoneu la resposta.
3.5. El 1964 ja es tenia un coneixement bastant precís del relleu submarí. El britànic Edward Bullard, amb l’ajut d’un ordinador, va aconseguir dibuixar aquest mapa. Volia demostrar que l’encaix entre els continents atlàntics, si se’ls feia retrocedir 200 milions d’anys, era gairebé perfecte. Només calia fixar-se en els límits de la plataforma continental (gris pàl·lid) en lloc de fer-ho en el traçat de la costa actual. (En negre, els únics llocs on hi ha un cert encavallament). Us imagineu què hauria dit Wegener?



3.5. El 1964 ja es tenia un coneixement bastant precís del relleu submarí. El britànic Edward Bullard, amb l’ajut d’un ordinador, va aconseguir dibuixar aquest mapa. Volia demostrar que l’encaix entre els continents atlàntics, si se’ls feia retrocedir 200 milions d’anys, era gairebé perfecte. Només calia fixar-se en els límits de la plataforma continental (gris pàl·lid) en lloc de fer-ho en el traçat de la costa actual. (En negre, els únics llocs on hi ha un cert encavallament). Us imagineu què hauria dit Wegener?


3.6. El 1961, l’incansable Maurice Ewing i un altre estudiós dels fons oceànics, M. Landisman, varen publicar un article que va causar un gran impacte: Gràcies a les nombroses dades recollides en les expedicions festes tant al Pacífic com a l’Atlàntic, Ewing i Landisman afirmaven que el gruix dels sediments era, per terme mitjà, de només 500 m a l’Atlàntic i 300 m al Pacífic, i disminuïen a mesura que ens apropavem a la dorsal corresponent. Les dades eren realment molt sorprenents perquè sempre s’havia pensat que en el fons dels oceans hi havia d’haver capes uniformes de sediments d’alguns km de gruix. En aquella data ningú va saber donar una raó satisfactòria. Com ho explicaríeu vosaltres?

3.7.  Amb només un cop d’ull als dos mapes adjunts, n’hi ha prou per comprovar una cosa que segurament ja sabíeu: tant a les costes asiàtiques de l’Oceà Pacífic com a les costes sud-americanes del mateix oceà, es produeixen nombrosos terratrèmols. Queda clar, oi?


Ara mireu-vos els mapes amb més atenció. Fixeu-vos en la profunditat dels hipocentres (punts concrets on es formen els terratrèmols a l’interior de l’escorça). Us adoneu com estan col·locats? Intenteu descriure-ho. Quan ho hagueu fet, proveu de donar-hi una explicació. 

3.8. Aquest fragment de mapa de l’Atlàntic Nord ens indica molt clarament que els  hipocentres formen una línia gairebé contínua i que tots són poc profunds. Com es poden interpretar aquests fets?


3.9. Les roques volcàniques, com el basalt, són relativament escasses en els continents. En els fons oceànics, en canvi, són les roques més abundants. Per què? 

3.10. Tal com ja vàrem veure  l’anomenat “anell de foc” està format per una colla de volcans actius, la majoria en illes volcàniques, situats el voltant del Pacífic.

La il·lustració adjunta mostra la impressionant concentració de volcans a Indonèsia.
Per què aquesta zona és tan rica en volcans?



3.11.  Hem deixat per al final la prova més important de la validesa de la teoria de l’expansió dels fons oceànics. És una mica complicada...

Comencem per un fet ben conegut per vosaltres: els imants tenen dues zones anomenades pol Nord i pol Sud on la “força d’atracció” és màxima. Els pols de signe contrari s’atreuen i els del mateix signe es repel·leixen. Segur que també sabeu que la Terra és un immens imant amb dos pols, els pols magnètics, situats molt a prop dels pols geogràfics. Tot i que la força d’atracció de l’imant terrestre és molt dèbil (qualsevol imant de joguina és molt més “potent”) és suficient perquè l’agulla imantada de la brúixola ens indiqui on és el nord magnètic.

Segons que sembla, els primers en adonar-se que la Terra es comportava com un gran imant varen ser els xinesos i, ja al s. I aC, varen construir la primera brúixola. El món occidental no la va conèixer probablement fins el segle XI, quan àrabs i perses varen introduir l’ús de la “pedra imant” entre els mariners.

Vint-i-un segles després, l’any 1966, tres científics americans, Allan Cox (1926-1987), Richard Doell (1932,-) i Brent Dalrymple (1937,-) varen demostrar que els pols magnètics terrestres s’inverteixen, de manera irregular, dues o tres vegades cada milió d’anys. O sigui que, de tant en tant, l’agulla de la brúixola en lloc de marcar el nord, marcaria el sud... D’ençà d’aquest descobriment, dels períodes en què la posició del pol nord magnètic coincideix amb l’actual en diem període de polaritat normal  (o anomalia magnètica positiva). En cas contrari en diem període de polaritat invertida (o anomalia magnètica negativa)


Deixem ara els imants per un moment i acompanyeu-me a visitar l’interior d’una roca volcànica: el basalt. Com sabeu, per fora és d’un color gris fosc bastant uniforme i avorrit. Si se’n fa una làmina molt prima i es mira al microscopi, el basalt és molt més interessant. Com podeu observar a la fotografia adjunta, el basalt està format per diferents minerals. Els que aquí es veuen de colors vius (blaus, grocs, verds) tenen dues característiques molt interessants: en primer lloc, són els primers minerals que cristal·litzen quan la lava que formarà un basalt comença a solidificar-se; en segon lloc, són minerals metàl·lics magnètics.  Per tant, quan la lava comença a refredar-se, els minerals magnètics, talment com minúscules brúixoles, s’orienten d’acord amb la posició dels pols magnètics de la Terra!



Tornem de nou als fons oceànics. El 1958, quan encara ningú s’imaginava que els pols magnètics es poguessin invertir, Ronald Masson, Arthur Raff i Victor Vacquier van fer conèixer els resultats de les seves exploracions al Pacífic. Hi varen descobrir un fet mai conegut abans: a ambdós costats de les dorsals, disposades de manera simètrica respecte del rift, existeixen franges d’anomalies magnètiques positives d’uns 20 o 30 km d’amplada, alternades amb franges d’anomalies magnètiques negatives de característiques semblants. La causa d’aquest peculiar bandat dels fons oceànics es convertí en un dels enigmes més importants de la geofísica marina.



Ara, amb tot el que ja sabeu i l’ajut de les il·lustracions d’aquesta plana, us toca a vosaltres aclarir aquest enigma...



3.12. Si coneixem l’edat de les bandes d’anomalies magnètiques i sabem la distància a la que es troben del rift, de quina manera podríem calcular la velocitat d’expansió dels fons oceànics? És molt fàcil, només cal una operació molt senzilla! (Aquesta velocitat és aproximadament de 1,5 cm/any a l’Atlàntic i de 4,5 cm/any al Pacífic)
 Recapitulem. Completeu la taula següent: 




Si voleu saber més coses, no deixeu de visitar:
http://neic.usgs.gov/neis/general/seismicity/  , Informació completa sobre terratrèmols (en anglès)
http://www.volcano.si.edu/reports/usgs/ , Informació completa sobre volcans (en anglès)
http://www.ngdc.noaa.gov/mgg/image/2minrelief.html Imatges fantàstiques del relleu terrestre (en anglès)




25 comentarios:

  1. 3.1. La informació recollida sobre els fons oceànics va permetre, l’any 1977, la publicació d’un sorprenent mapa. L’havia fet un artista austríac, Heinrich Berann (1915-1999), per encàrrec de Bruze Heezen (1924-1977), un geòleg de la Universitat de Iowa (EUA) i una cartògrafa, Marie Tharp (1920,-) del observatori del mateix estat. A la plana següent trobaràs una reproducció d’aquest mapa tan especial. (els quadradets grocs, no figuren en el mapa original)

    La llarguíssima serralada formada per les diferents dorsals oceàniques s’inicia a les proximitats del pol Nord. En passar entre Groenlàndia i la península Escandinava, treu el cap per damunt les aigües i forma l’illa d’ ....................... Va resseguint tot l’oceà Atlàntic fins arribar gairebé fins l’oceà .................
    Allà gira cap a l’est, voreja el continent ................ i s’adreça cap a l’oceà ............... on es bifurca. Una branca es dirigeix cap al Golf d’............... i s’introdueix en la Mar ............. que separa Àfrica de la península ................. L’altra branca passa pel sud d’Austràlia i de .............  ................... per entrar a l’oceà ................. Allà continua el seu recorregut cap al nord i acaba al golf de .................. a la costa oest del continent nord-americà.

    Feu un llistat amb les paraules en ordre
    1. Islàndia
    2. Glacial antàrtic
    3. d’Àfrica
    4. Índic
    5. d’Aden
    6. mar roja
    7. Península d’arabia
    8. Nova Zelanda
    9. Pacífic
    10- California



    3.2. Els números que hi ha sobre el mapa, volen indicar la posició de les principals foses oceàniques. La majoria prenen el nom de les illes a les quals estan associades. Consultant l’atlas, trobeu els números corresponents a les fosses següents:  Aleutianes, Marianes, Tonga-Kemarec, Java, Centramericana, Japó, Kuriles, Sanwich del Sud, Perú-Xile, Carib, Filipines.

    Aleutianes, 1
    Marianes, 5
    Tonga-Kemarec, 6
    Java, 7
    Centramericana,9
    Japó, 3
    Kuriles,2
    Sanwich del Sud, 11
    Perú-Xile, 8
    Carib, 10
    Filipines.4


    3.3. Fixeu-vos ara en aquesta altra extraordinària imatge. Els colors ens indiquen l’edat de les roques que formen l’escorça oceànica. (Les més joves, edats inferiors als 2 milions d’anys, de color vermell intens; les més antigues, edats pròximes als 200 milions d’anys, de color blau fosc). L’observació atenta d’aquest mapa us podria suggerir preguntes relacionades amb l’expansió dels fons oceànics a partir de les dorsals i amb la seva subducció a les fosses. Per què no intenteu escriure’n alguna afegint-hi, naturalment, la resposta?
    En la foto podem veure que l’aigua més vermella és la més jove, que es troba al costat de les
    dorsals. La blava es més antiga i es troba al costat de les costes nord-africanes i nord-americanes. Perquè la edat de les roques es simètrica respecte els dos costats i quanta més edat, més lluny de la dorsal es situa.

    ResponderEliminar
  2. 3.3 Els colors ens indiquen l’edat de les roques que formen l’escorça oceànica. (Les més joves, edats inferiors als 2 milions d’anys, de color vermell intens; les més antigues, edats pròximes als 200 milions d’anys, de color blau fosc).Els colors ens indiquen l’edat de les roques que formen l’escorça oceànica. (Les més joves, edats inferiors als 2 milions d’anys, de color vermell intens; les més antigues, edats pròximes als 200 milions d’anys, de color blau fosc).
    Com podem demostrar que les plaques continental s’estan allunyant? Perquè la edat de les roques es simètrica respecte els dos costats de les costes i quanta més edat, més lluny de la dorsal es situa.
    3.4. Recordeu entre quins continents actuals, segons Wegener, es va començar a formar l’oceà Atlàntic i quants anys fa?. Ara fixeu-vos on són les roques més antigues de l’Atlàntic i quina edat aproximada tenen. Creieu que Wegener tenia raó? Raoneu la resposta.

    Segons Wegener entre Àfrica i Amèrica del sud fa anys 200 milions d’anys. Si, ja que les roques de les costes coincideixen.

    3.5. El 1964 ja es tenia un coneixement bastant precís del relleu submarí. El britànic Edward Bullard, amb l’ajut d’un ordinador, va aconseguir dibuixar aquest mapa. Volia demostrar que l’encaix entre els continents atlàntics, si se’ls feia retrocedir 200 milions d’anys, era gairebé perfecte. Només calia fixar-se en els límits de la plataforma continental (gris pàl·lid) en lloc de fer-ho en el traçat de la costa actual. (En negre, els únics llocs on hi ha un cert encavallament). Us imagineu què hauria dit Wegener?
    Wegener hauria dit

    3.6. El 1961, l’incansable Maurice Ewing i un altre estudiós dels fons oceànics, M. Landisman, varen publicar un article que va causar un gran impacte: Gràcies a les nombroses dades recollides en les expedicions festes tant al Pacífic com a l’Atlàntic, Ewing i Landisman afirmaven que el gruix dels sediments era, per terme mitjà, de només 500 m a l’Atlàntic i 300 m al Pacífic, i disminuïen a mesura que ens apropavem a la dorsal corresponent. Les dades eren realment molt sorprenents perquè sempre s’havia pensat que en el fons dels oceans hi havia d’haver capes uniformes de sediments d’alguns km de gruix. En aquella data ningú va saber donar una raó satisfactòria. Com ho explicaríeu vosaltres?

    Els continents estaven junts, hi ha hagut menys temps per l’acumulació de sediments en les dorsals hi no hi acumulen tants com si hagués estat separat sempre.

    3.7 Ara mireu-vos els mapes amb més atenció. Fixeu-vos en la profunditat dels hipocentres (punts concrets on es formen els terratrèmols a l’interior de l’escorça). Us adoneu com estan col·locats? Intenteu descriure-ho. Quan ho hagueu fet, proveu de donar-hi una explicació.
    Alinieado de más superficial a más profundo . Porque la inclinacion te esta indicando la profundidad de la corteza. Estan colocadas en sus determinados sitios dependiendo de su inclinación.



    3.8. Aquest fragment de mapa de l’Atlàntic Nord ens indica molt clarament que els  hipocentres formen una línia gairebé contínua i que tots són poc profunds. Com es poden interpretar aquests fets?
    Es pot interpretar a partir de que si hi ha menys profunditat és que hi ha menys inclinació en la zona de subduccion de la corteza.

    ResponderEliminar
  3. andrea y gisela
    3.1. Feu un llistat amb les paraules en ordre
    1. Islàndia
    2. atlantic
    3. Africa
    4. indic
    5. golf d’aden
    6. mar roja
    7. peninsula de arabia
    8. nova zelanda
    9. pacific
    10. golf de california

    3.2 Consultant l’atlas, trobeu els números corresponents a les fosses següents:
    1. aleutianes
    6. marianes
    5.java
    9. centroamerica
    3. japo
    2.kuriles
    8.peru chile
    11.islas sandwich
    10.cribe
    4. filipinas
    7.tonga kemarec

    3.3 Per què no intenteu escriure’n alguna afegint-hi, naturalment, la resposta?

    Como puedes depostrar que hay una expansion de los continentes?
    Porque la edad de las rocas es simetrica respecto a los dos lados y cuanta mas edad mas lejos de la dorsal se situan.

    3.4. Recordeu entre quins continents actuals, segons Wegener, es va començar a formar l’oceà Atlàntic i quants anys fa?. Ara fixeu-vos on són les roques més antigues de l’Atlàntic i quina edat aproximada tenen. Creieu que Wegener tenia raó? Raoneu la resposta.

    Entre Africa i America del Sud i fa 200 milions d’añs. Les roques més antigues de l’atlàntic estan més aprop de la cosa i tenen una edat de 200 milions d’anys, és a dir que la teoria de Wegener és certa ja que l’edat de les roques és igual als anys que fa que els continent estaven enganxats.

    3.5. Us imagineu què hauria dit Wegener?

    Wegener no era conciente de la existencia de las plataformas continentales, y en ese momento solo veia que encajaba la parte inferior de los continentes actuales. Al saber sobra la existencia de las plataformas continentales, ampliaria su teoria a los continentes superiores actuales.

    3.6 Com ho explicaríeu vosaltres?

    Como los continentes se han ido moviendo a lo largo del tiempo, no ha habido suficiente tiempo como para que caigan sedimentos y se haga un grosor más grande. Otra de las respuestas para afirmar la teoria del tiempo es que cuanto mas cerca de la costa estas, más grosor hay, asi que va de menos a más.

    3.7 Us adoneu com estan col·locats? Intenteu descriure-ho. Quan ho hagueu fet, proveu de donar-hi una explicació.

    Estan colocados de más superficial a más profundo. La profundidad de los hipocentros nos indican la inclinacion de la zona de subducción corteza.

    3.8. Com es poden interpretar aquests fets?

    Se puede interpretar a partir de que si hay menos profundidad es que hay menos inclinacón en la zona de subducción de la corteza.

    ResponderEliminar
  4. 3.1. La informació recollida sobre els fons oceànics va permetre, l’any 1977, la publicació d’un sorprenent mapa. L’havia fet un artista austríac, Heinrich Berann (1915-1999), per encàrrec de Bruze Heezen (1924-1977), un geòleg de la Universitat de Iowa (EUA) i una cartògrafa, Marie Tharp (1920,-) del observatori del mateix estat. A la plana següent trobaràs una reproducció d’aquest mapa tan especial. (els quadradets grocs, no figuren en el mapa original)

    La llarguíssima serralada formada per les diferents dorsals oceàniques s’inicia a les proximitats del pol Nord. En passar entre Groenlàndia i la península Escandinava, treu el cap per damunt les aigües i forma l’illa d’ ....................... Va resseguint tot l’oceà Atlàntic fins arribar gairebé fins l’oceà .................
    Allà gira cap a l’est, voreja el continent ................ i s’adreça cap a l’oceà ............... on es bifurca. Una branca es dirigeix cap al Golf d’............... i s’introdueix en la Mar ............. que separa Àfrica de la península ................. L’altra branca passa pel sud d’Austràlia i de .............  ................... per entrar a l’oceà ................. Allà continua el seu recorregut cap al nord i acaba al golf de .................. a la costa oest del continent nord-americà. Feu un llista tambles paraules en ordre

    1.Islàndia
    2.Glacialantàrtic
    3.d’Àfrica
    4.Índic
    5.d’Aden
    6.marroja
    7.Penínsulad’arabia
    8.NovaZelanda
    9.Pacífic
    10.California

    3.2. Els números que hi ha sobre el mapa, volen indicar la posició de les principals foses oceàniques. La majoria prenen el nom de les illes a les quals estan associades. Consultant l’atlas, trobeu els números corresponents a les fosses següents:  Aleutianes, Marianes, Tonga-Kemarec, Java, Centramericana, Japó, Kuriles,SanwichdelSud,Perú-Xile,Carib,Filipines.

    Aleutianes,1
    Marianes,5
    Tonga-Kemarec,6
    Java,7
    Centramericana,9
    Japó,3
    Kuriles,2
    SanwichdelSud,11
    Perú-Xile,8
    Carib,10
    Filipines,4

    3.3. Fixeu-vos ara en aquesta altra extraordinària imatge. Els colors ens indiquen l’edat de les roques que formen l’escorça oceànica. (Les més joves, edats inferiors als 2 milions d’anys, de color vermell intens; les més antigues, edats pròximes als 200 milions d’anys, de color blau fosc). L’observació atenta d’aquest mapa us podria suggerir preguntes relacionades amb l’expansió dels fons oceànics a partir de les dorsals i amb la seva subducció a les fosses. Per què no intenteu escriure’n alguna afegint-hi, naturalment, la resposta?

    En la foto podem veure que l’aigua més vermella és la més jove, que es troba al costat de les
    dorsals. La blava es més antiga i es troba al costat de les costes nord-africanes i nord-americanes. Perquè la edat de les roques es simètrica respecte els dos costats i quanta més edat, més lluny de la dorsal es situa.

    3.4. Recordeu entre quins continents actuals, segons Wegener, es va començar a formar l’oceà Atlàntic i quants anys fa?. Ara fixeu-vos on són les roques més antigues de l’Atlàntic i quina edat aproximada tenen. Creieu que Wegener tenia raó? Raoneu la resposta.

    ResponderEliminar
  5. 3.1.
    Islàndia/Antàrtic/Africà/Índic/Aden/Aràbic/Aràbiga/Nova Zelanda/Pacífic/California
    3.2.
    1Aleutianes
    2Kuriles
    3Japò
    4Filipines
    5Marianes
    6Tonga-Kemarec
    7Java
    8Perú-Xile
    9Centroamerica
    10Carib
    11 Sandwich del sud
    3.3.
    Com aquesta fotografia pot explicar l’expansió dels oceasn?
    Ho pot fer ja que si datem les roques del fons marí veurem que les roques més properes a la dorsal són molt més recents(en aquests cas color vermell) i les més llunyanes amb uns 200 milions d’any queden de forma parel·la en els dos costats de la dorsal.(color blau)
    3.4.
    Els continents actuals en els que es va anar formant l’oceà Altàntic són Amèrica, Europa i Àfrica. Segons Wegener la Pangea es va començar a separar fa 200milions d’anys. Si que te raó ja que, datant els sediments més propers a la costa dels continents podem deduir que la data estimada per Wegener es força correcta.
    3.5.

    3.6.
    3.7.
    Estan col·locats de manera que els que queden més a l’esquerra de la dorsal són en zones més profundes i, en canvi a la dreta ho són menys. Formant una linia no recte però si continuada.(parlant de la 1ª foto.)
    La segona foto es al contrari, estan alineats de menys profund a més profund.
    Estan colocats sobre dels limits de les plaques tecnoniques, per això es donen els terratremols.
    3.8.
    Aquests fets es poden interpretar ja que els hipocentres estan situats a sobre de la dorsal oceànica, demanera que no està a molta profunditat perquè la dorsal té un nivell d’altitud més alt que el fons marí.
    3.9.
    Perquè provenen del refredament del magma i a l’oceà hi són les dorsals oceàniques que expulsen aquest magma i al refredar-se forma basalt. Per això hi ha molt més als oceans que no als continents.
    3.10.
    Perquè esta situada a a sobre del limit una placa.
    3.11.
    Aina, Adrià, Ferran, Lucia

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. 3.5.
      Diría que té raó, encara que Wegener no ho podia afirmar perquè no disponia de la tecnologia necessària per demostrar-ho, només és fixava en els limits de continents que realment no encaixen a la perfecció.
      3.6.
      La part més antiga representa més acumulació de sediments.
      3.11.
      Les partícules de ferro que hi torbem a les roques es posicionen cap al pol magnètic de la Terra. Però com aquets canvia cada x temps, al canviar de direcció les partícules magnètiques de les roques en procès de cristal·litazació també variaran la direcció segons els pols. Així doncs, podrem datar-les.

      3.12.
      1.Basalt (roques volcàniques)
      2. L’escorça oceànica està formada del magma que surt de les dorsals refredat.
      3.Quant més lluny estiguis els sediments de la dorsal oceànica, més quantitat de sediments hi haurà depositats.
      4.No hi ha subducció, estan a la mateixa altura.
      5.Limits de plaques, majoritàriamnt en zones de subducció.
      6.Hi ha profundtat entre els hipocentres, de menys a més profunds des de l’oceà
      7.Zones de subducció entre la placa oceànica i una continental.
      8.A sobre dels limitis de plaques.
      9.Poducte de les plaques convergents, que extreuen magma.

      Eliminar
  6. 3.1. La informació recollida sobre els fons oceànics va permetre, l’any 1977, la publicació d’un sorprenent mapa. L’havia fet un artista austríac, Heinrich Berann (1915-1999), per encàrrec de Bruze Heezen (1924-1977), un geòleg de la Universitat de Iowa (EUA) i una cartògrafa, Marie Tharp (1920,-) del observatori del mateix estat. A la plana següent trobaràs una reproducció d’aquest mapa tan especial. (els quadradets grocs, no figuren en el mapa original)

    La llarguíssima serralada formada per les diferents dorsals oceàniques s’inicia a les proximitats del pol Nord. En passar entre Groenlàndia i la península Escandinava, treu el cap per damunt les aigües i forma l’illa d’ ....................... Va resseguint tot l’oceà Atlàntic fins arribar gairebé fins l’oceà .................
    Allà gira cap a l’est, voreja el continent ................ i s’adreça cap a l’oceà ............... on es bifurca. Una branca es dirigeix cap al Golf d’............... i s’introdueix en la Mar ............. que separa Àfrica de la península ................. L’altra branca passa pel sud d’Austràlia i de .............  ................... per entrar a l’oceà ................. Allà continua el seu recorregut cap al nord i acaba al golf de .................. a la costa oest del continent nord-americà.

    Feu un llistat amb les paraules en ordre
    1. Islàndia
    2. Glacial Antàrtic
    3. Africà
    4. Índic
    5. d’Aden
    6. Roja
    7. d’Aràbia
    8. Nova Zelanda
    9. Pacífic
    10. de California



    3.2. Els números que hi ha sobre el mapa, volen indicar la posició de les principals foses oceàniques. La majoria prenen el nom de les illes a les quals estan associades. Consultant l’atlas, trobeu els números corresponents a les fosses següents: 

    Aleutianes-1
    Marianes-5
    Tonga-Kemarec-6
    Java-7
    Centramericana-9
    Japó-3
    Kuriles-2
    Sanwich del Sud-11
    Perú-Xile-8
    Carib-10
    Filipines-4



    3.3. Fixeu-vos ara en aquesta altra extraordinària imatge. Els colors ens indiquen l’edat de les roques que formen l’escorça oceànica. (Les més joves, edats inferiors als 2 milions d’anys, de color vermell intens; les més antigues, edats pròximes als 200 milions d’anys, de color blau fosc). L’observació atenta d’aquest mapa us podria suggerir preguntes relacionades amb l’expansió dels fons oceànics a partir de les dorsals i amb la seva subducció a les fosses. Per què no intenteu escriure’n alguna afegint-hi, naturalment, la resposta?
    Perquè l’edat de les roques (sediments) es simètrica respecte els dos costats de la dorsal i aquestes tenen la mateixa edat a banda i banda, les que es troben més lluny tenen més edat perquè van ser expulsades fa més temps.





    3.4. Recordeu entre quins continents actuals, segons Wegener, es va començar a formar l’oceà Atlàntic i quants anys fa?. Ara fixeu-vos on són les roques més antigues de l’Atlàntic i quina edat aproximada tenen. Creieu que Wegener tenia raó? Raoneu la resposta.

    La teoria de l’expanció del fons oceànic confirma la teoria de wegener de la deriva continental, ja que aquesta diu que fa uns 200 milions anys la Panjea es fragmenta i es comença a desplaçar de la mateixa manera que la teoria del fons oceanic demostra que les roques més llunyanes a la dorsal daten de 200 milions d’anys, per tant les dedes de de temps coincideixen.


    3.5. El 1964 ja es tenia un coneixement bastant precís del relleu submarí. El britànic Edward Bullard, amb l’ajut d’un ordinador, va aconseguir dibuixar aquest mapa. Volia demostrar que l’encaix entre els continents atlàntics, si se’ls feia retrocedir 200 milions d’anys, era gairebé perfecte. Només calia fixar-se en els límits de la plataforma continental (gris pàl·lid) en lloc de fer-ho en el traçat de la costa actual. (En negre, els únics llocs on hi ha un cert encavallament). Us imagineu què hauria dit Wegener?

    Com Wegener no sabia de l’existencia de la plataforma continental no podia explicar com els continents de l’hemisferi Nord havien estat units. Però més tard es pot afirmar la seva unió degut a la plataforma continental.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. 3.6. El 1961, l’incansable Maurice Ewing i un altre estudiós dels fons oceànics, M. Landisman, varen publicar un article que va causar un gran impacte: Gràcies a les nombroses dades recollides en les expedicions festes tant al Pacífic com a l’Atlàntic, Ewing i Landisman afirmaven que el gruix dels sediments era, per terme mitjà, de només 500 m a l’Atlàntic i 300 m al Pacífic, i disminuïen a mesura que ens apropavem a la dorsal corresponent. Les dades eren realment molt sorprenents perquè sempre s’havia pensat que en el fons dels oceans hi havia d’haver capes uniformes de sediments d’alguns km de gruix. En aquella data ningú va saber donar una raó satisfactòria. Com ho explicaríeu vosaltres?

      El fet que les dades del gruix dels sediments de l’Atlàntic i el Pacífic fosin tan sols 500m i 300m demostra que els continents havien estat units i s’han anat separant amb el pas del temps perquè sinó hagués estat així, el gruix dels sediments seria major, ja que portarien més temps acomulant-se.

      3.7.  Amb només un cop d’ull als dos mapes adjunts, n’hi ha prou per comprovar una cosa que segurament ja sabíeu: tant a les costes asiàtiques de l’Oceà Pacífic com a les costes sud-americanes del mateix oceà, es produeixen nombrosos terratrèmols. Queda clar, oi? Ara mireu-vos els mapes amb més atenció. Fixeu-vos en la profunditat dels hipocentres (punts concrets on es formen els terratrèmols a l’interior de l’escorça). Us adoneu com estan col·locats? Intenteu descriure-ho. Quan ho hagueu fet, proveu de donar-hi una explicació. 
      Estan aliniats de més superficials a més profunds. Això explica que una de les escorçes esta subduint a l’altra i la profunditat dels hipocentres demostra la inclinació del fenomen.

      3.8. Aquest fragment de mapa de l’Atlàntic Nord ens indica molt clarament que els  hipocentres formen una línia gairebé contínua i que tots són poc profunds. Com es poden interpretar aquests fets?
      Aquesta línia demostra que hi ha una dorsal i el fet de que els hoipocentres estiguin a la mateixa profunditat és degut a que no s’esta produint una subducció sinó que els moviments sismics de la dorsal es donen al mateix nivell i es va formant escorça oceànic.

      (Janna Felip i Martina Brañas

      Eliminar
    2. 3.9. Les roques volcàniques, com el basalt, són relativament escasses en els continents. En els fons oceànics, en canvi, són les roques més abundants. Per què? 

      Quan es va formar la Terra, els materials menys densos com el granit, es van sedimentar en les capes més externes del planeta ,mentre que els més densos com el basalt, formaven les capes internes de la Terra. De manera que quan es crea escorça oceànica les dorsals, d’on surt el basalt, aquest per causes de densitat, queda sedimentat al fons oceànic.









      3.10. Tal com ja vàrem veure  l’anomenat “anell de foc” està format per una colla de volcans actius, la majoria en illes volcàniques, situats el voltant del Pacífic.
      La il·lustració adjunta mostra la impressionant concentració de volcans a Indonèsia.
      Per què aquesta zona és tan rica en volcans?

      El vulcanisme actiu de la zona és degut a que aquests es troben en límits de placa convergents, amb zones de subducció .


      3.11.  Hem deixat per al final la prova més important de la validesa de la teoria de l’expansió dels fons oceànics. És una mica complicada...
      La causa d’aquest peculiar bandat dels fons oceànics es convertí en un dels enigmes més importants de la geofísica marina.
      RESOL L’ENIGMA:

      Al fons marí hi ha dorsals oceàniques que son les responsables de l'expansió d’aquest. En les dorsals es forma escorça oceànica que sedimenta de forma simètrica a banda i banda de la dorsal, d’acord amb la orientació del camp magnètic. Si sabem que aquest canvia cada cert temps, això explica que també de forma simètrica canvi la orientació dels sediments.


      3.12. Si coneixem l’edat de les bandes d’anomalies magnètiques i sabem la distància a la que es troben del rift, de quina manera podríem calcular la velocitat d’expansió dels fons oceànics? És molt fàcil, només cal una operació molt senzilla! (Aquesta velocitat és aproximadament de 1,5 cm/any a l’Atlàntic i de 4,5 cm/any al Pacífic)
      1. El basalt
      2.És més dens que el granit.
      3. El gruix dels sediments és ,menor del que s´’esperava.
      4. És una dorsal oceànica
      5. És troben als límits de plaques.
      6. Es distribueixen a diferents profunditats.
      7. Els diferents nivells indiquen que una placa està en subducció amb una altre.
      8. Els volcans es troben en els límits de placa.
      9.En aquestes zones es donen límits de subducció oi formació de magma.

      Eliminar
  7. Mar Lara Montmany

    3.1-

    1. Islàndia

    2. antàrtic

    3. Africà

    4. D’Aden

    5. roja

    6. aràbia

    7. Nova Zelanda

    8. Pacífic

    9. Golf de California


    3.2-


    1. Aleutianes

    2. Sandwich del Sud

    3. Japó

    4. Marianes

    5. Filipines

    6. Corites

    7. Java

    8. Perú

    9. Centre- Amèrica

    10. Carib

    11. Tonga-Kemarec


    3.3


    - Per què la part central és vermella? Perquè s’hi troba la dorsal oceànica i és a on hi han les roques més joves, té 0 milions d’anys


    - Quin significat tenen els colors? El color vermell indica que les joves són joves i lesblaves o kliles les més antigues


    - Quants milions d’anys tenen les roques situades en el color groc? Uns 60 milions d’anys


    3.4


    Entre Àfrica i Amèrica fa uns 200 milions d’anys,Wegener tenia raó ja que les roques més antigues estan just a la frontera dels continents.


    3.5.


    Que la seva teoria era certa ja que tant la part del nord com la del sud la plataforma continental si que encaixa, tot i que no tota la plataforma sigui visible hi ha gran part d'ella que està submergida en aigua.


    3.6.


    Perquè com més t’allunyes de la dorsal oceànica, més anys tenen els sediments i més n’hi ha acumulats.





    3.7.


    Els focus dels terratrèmols ens donen informació de quina és la inclinació de la subducció.


    3.8.


    Es pot interpretar que en aquesta línia hi ha una dorsal oceànica. Els punts vermells ens indiquen el límit de la placa que està fent subducció. Els punts ens indiquen la inclinació de la placa.


    3.9.


    Perquè el basalt es forma quan el magma arriba a la superfície terrestre per erupcions volcàniques i a les dorsals oceàniques hi ha erupcions volcàniques que expandeixen el fons oceànic.


    3.10.


    Perquè hi ha un final de placa i i és formen volcans e aquest límit de placa.








    ResponderEliminar
  8. Martí i Marina
    3.1. La informació recollida sobre els fons oceànics va permetre, l’any 1977, la publicació d’un sorprenent mapa. L’havia fet un artista austríac, Heinrich Berann (1915-1999), per encàrrec de Bruze Heezen (1924-1977), un geòleg de la Universitat de Iowa (EUA) i una cartògrafa, Marie Tharp (1920,-) del observatori del mateix estat. A la plana següent trobaràs una reproducció d’aquest mapa tan especial. (els quadradets grocs, no figuren en el mapa original)
    “La llarguíssima serralada formada per les diferents dorsals oceàniques s’inicia a les proximitats del pol Nord. En passar entre Groenlàndia i la península Escandinava, treu el cap per damunt les aigües i forma l’illa d’ ....................... Va resseguint tot l’oceà Atlàntic fins arribar gairebé fins l’oceà .................Allà gira cap a l’est, voreja el continent ................ i s’adreça cap a l’oceà ............... on es bifurca. Una branca es dirigeix cap al Golf d’............... i s’introdueix en la Mar ............. que separa Àfrica de la península ................. L’altra branca passa pel sud d’Austràlia i de ............. ................... per entrar a l’oceà ................. Allà continua el seu recorregut cap al nord i acaba al golf de .................. a la costa oest del continent nord-americà.
    Feu un llistat amb les paraules en ordre
    1-Islàndia
    2-antartic
    3-Àfrica
    4-indic
    5-Arabia
    6-Roja
    7-Arabica
    8-Nova Zelanda
    9-Pacific
    10-Alaska

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. 3.2. Els números que hi ha sobre el mapa, volen indicar la posició de les principals foses oceàniques. La majoria prenen el nom de les illes a les quals estan associades.

      1-Fossa d'Aleutianes
      2-Fossa de les Kuriles
      3-Fosa de Japò
      4-Fossa de les Marianes
      5-Fossa de Java
      6-Fossa de Tonga-Kemarec
      7-Fossa de les Filipines
      8-Fossa de Perú-Xile
      9-Fossa del carib
      10-Fossa de Centroameriaca
      11-Fosa de Sanwich

      Eliminar
    2. 3.3. Fixeu-vos ara en aquesta altra extraordinària imatge. Els colors ens indiquen l’edat de les roques que formen l’escorça oceànica. (Les més joves, edats inferiors als 2 milions d’anys, de color vermell intens; les més antigues, edats pròximes als 200 milions d’anys, de color blau fosc)
      L’observació atenta d’aquest mapa us podria suggerir preguntes relacionades amb l’expansió dels fons oceànics a partir de les dorsals i amb la seva subducció a les fosses. Per què no intenteu escriure’n alguna afegint-hi, naturalment, la resposta?

      Perquè les roques més properes al continent són les més antigues? Les dorsals oceàniques generen basalt de forma constant, per tant com més allunyat de la dorsal més antiga és la roca.

      Eliminar
    3. 3.4. Recordeu entre quins continents actuals, segons Wegener, es va començar a formar l’oceà Atlàntic i quants anys fa?. Ara fixeu-vos on són les roques més antigues de l’Atlàntic i quina edat aproximada tenen. Creieu que Wegener tenia raó? Raoneu la resposta.

      Wegener afirma que l'oceà atlàntic va ser creat durant la separació d'Amèrica del sud i Àfrica, fa 200 milions d'anys, les roques més antigues de l'oceà atlàntic es daten d'uns 120 milions d'anys, per tant podem afirmar que Wegner no hi havia encertat.

      3.5. El 1964 ja es tenia un coneixement bastant precís del relleu submarí. El britànic Edward Bullard, amb l’ajut d’un ordinador, va aconseguir dibuixar aquest mapa. Volia demostrar que l’encaix entre els continents atlàntics, si se’ls feia retrocedir 200 milions d’anys, era gairebé perfecte. Només calia fixar-se en els límits de la plataforma continental (gris pàl·lid) en lloc de fer-ho en el traçat de la costa actual. (En negre, els únics llocs on hi ha un cert encavallament). Us imagineu què hauria dit Wegener?
      El més probable és que Wegener arguments que quan els continents estaven units encaixaven d'aquesta forma i per lògica aclaparadora la seva teoria fos certa.
      3.6. El 1961, l’incansable Maurice Ewing i un altre estudiós dels fons oceànics, M. Landisman, varen publicar un article que va causar un gran impacte: Gràcies a les nombroses dades recollides en les expedicions festes tant al Pacífic com a l’Atlàntic, Ewing i Landisman afirmaven que el gruix dels sediments era, per terme mitjà, de només 500 m a l’Atlàntic i 300 m al Pacífic, i disminuïen a mesura que ens apropavem a la dorsal corresponent. Les dades eren realment molt sorprenents perquè sempre s’havia pensat que en el fons dels oceans hi havia d’haver capes uniformes de sediments d’alguns km de gruix. En aquella data ningú va saber donar una raó satisfactòria. Com ho explicaríeu vosaltres?
      Els sediments en ser generalment restes i residus d'éssers vius es podria afirmar que on hi ha més sediments hi ha una alta taxa de residus d'éssers vius o que han estat més de temps en el fons oceànic.

      Eliminar
    4. 3.7. Us adoneu com estan col·locats? Intenteu descriure-ho. Quan ho hagueu fet, proveu de donar-hi una explicació.

      Son col·locats de meny profund a més profund a mesura que s’apropen al continent això ens demostra que està ocorrent una inclinación, una subducció.

      3.8. Aquest fragment de mapa de l’Atlàntic Nord ens indica molt clarament que els hipocentres formen una línia gairebé contínua i que tots són poc profunds. Com es poden interpretar aquests fets?

      Es poden interpretar com la creació d’una dorsal oceánica.


      3.9. Les roques volcàniques, com el basalt, són relativament escasses en els continents. En els fons oceànics, en canvi, són les roques més abundants. Per què?

      Hi ha una gran quantitat de volcans submarins actius els quals expulsen aquest tipus de pedres.

      3.10. Tal com ja vàrem veure l’anomenat “anell de foc” està format per una colla de volcans actius, la majoria en illes volcàniques, situats al voltant del Pacífic.
      La il·lustració adjunta mostra la impressionant concentració de volcans a Indonèsia.
      Per què aquesta zona és tan rica en volcans?
      És tan rica en volcans per la proximitat al límit de les plaques indoaustraliana, pacífica i filipina.

      3.11.Ara, amb tot el que ja sabeu i l’ajut de les il·lustracions d’aquesta plana, us toca a vosaltres aclarir aquest enigma…
      Les anomalies positives es deuen a una magnetització dels basalts durant el seu refredament en la mateixa direcció que el camp actual, afegint els dos valors. Les anomalies negatives es deuen a una magnetització dels basalts en un camp oposat al camp actual, durant una inversió dels pols. El fet que aquestes franges es mantinguin paral·leles demostra que la ubicació dels pols s’ha mantingut substancialment sempre al voltant de la posició actual.

      3.12. Si coneixem l’edat de les bandes d’anomalies magnètiques i sabem la distància a la que es troben del rift, de quina manera podríem calcular la velocitat d’expansió dels fons oceànics? És molt fàcil, només cal una operació molt senzilla! (Aquesta velocitat és aproximadament de 1,5 cm/any a l’Atlàntic i de 4,5 cm/any al Pacífic)

      Es calcula la velocitat mirant l'edat dels sediments dipositats al costat de la dorsal.
      En l'Atlàntic nord, la velocitat d'expansió és de 2 cm per any, de 3 en l'Atlàntic Sud i de 6 a 10, en l'oceà Pacífic.

      Eliminar
  9. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  10. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  11. 3.1. Feu un llistat amb les paraules en ordre
    1. Islàndia
    2. atlantic
    3. Africa
    4. indic
    5. golf d’aden
    6. mar roja
    7. peninsula de arabia
    8. nova zelanda
    9. pacific
    10. golf de california

    3.2 Consultant l’atlas, trobeu els números corresponents a les fosses següents: Aleutianes, Marianes, Tonga-Kemarec, Java, Centramericana, Japó, Kuriles, Sanwich del Sud, Perú-Xile, Carib, Filipines.
    1. aleutianes
    6. marianes
    5.java
    9. centroamerica
    3. japo
    2.kuriles
    8.peru chile
    11.islas sandwich
    10.cribe
    4. filipinas
    7.tonga kemarec

    3.3L’observació atenta d’aquest mapa us podria suggerir preguntes relacionades amb l’expansió dels fons oceànics a partir de les dorsals i amb la seva subducció a les fosses. Per què no intenteu escriure’n alguna afegint-hi, naturalment, la resposta?

    Como puedes depostrar que hay una expansion de los continentes?
    Porque la edad de las rocas es simetrica respecto a los dos lados y cuanta mas edad mas lejos de la dorsal se situan.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. 3.4. Recordeu entre quins continents actuals, segons Wegener, es va començar a formar l’oceà Atlàntic i quants anys fa?. Ara fixeu-vos on són les roques més antigues de l’Atlàntic i quina edat aproximada tenen. Creieu que Wegener tenia raó? Raoneu la resposta.

      Fa 200 milions d’añs.


      3.5.

      Que la seva teoria era certa ja que tant la part del nord com la del sud la plataforma continental si que encaixa, tot i que no tota la plataforma sigui visible hi ha gran part d'ella que està submergida en aigua.


      3.6.El 1961, l’incansable Maurice Ewing i un altre estudiós dels fons oceànics, M. Landisman, varen publicar un article que va causar un gran impacte: Gràcies a les nombroses dades recollides en les expedicions festes tant al Pacífic com a l’Atlàntic, Ewing i Landisman afirmaven que el gruix dels sediments era, per terme mitjà, denomés 500 m a l’Atlàntic i 300 m al Pacífic, i disminuïen a mesura que ens apropavem a la dorsal corresponent. Les dades eren realment molt sorprenents perquè sempre s’havia pensat que en el fons dels oceans hi havia d’haver capes uniformes de sediments d’alguns km de gruix. En aquella data ningú va saber donar una raó satisfactòria. Com ho explicaríeu vosaltres?
      Perquè com més t’allunyes de la dorsal oceànica, més anys tenen els sediments i més n’hi ha acumulats.
      3.7 Ara mireu-vos els mapes amb més atenció. Fixeu-vos en la profunditat dels hipocentres (punts concrets on es formen els terratrèmols a l’interior de l’escorça). Us adoneu com estan col·locats? Intenteu descriure-ho. Quan ho hagueu fet, proveu de donar-hi una explicació.
      Estan col·locats de manera que els que queden més a l’esquerra de la dorsal són en zones més profundes i, en canvi a la dreta ho són menys. Formant una linia no recte però si continuada.(parlant de la 1ª foto.)
      La segona foto es al contrari, estan alineats de menys profund a més profund.
      Estan colocats sobre dels limits de les plaques tecnoniques, per això es donen els terratremols.
      3.8. Aquest fragment de mapa de l’Atlàntic Nord ens indica molt clarament que els hipocentres formen una línia gairebé contínua i que tots són poc profunds. Com es poden interpretar aquests fets?
      Aquests fets es poden interpretar ja que els hipocentres estan situats a sobre de la dorsal oceànica, demanera que no està a molta profunditat perquè la dorsal té un nivell d’altitud més alt que el fons marí.

      Eliminar
    2. 3.9.Les roques volcàniques, com el basalt, són relativament escasses en els continents. En els fons oceànics, en canvi, són les roques més abundants. Per què?
      Perquè provenen del refredament del magma i a l’oceà hi són les dorsals oceàniques que expulsen aquest magma i al refredar-se forma basalt. Per això hi ha molt més als oceans que no als continents.
      3.10. Tal com ja vàrem veure l’anomenat “anell de foc” està format per una colla de volcans actius, la majoria en illes volcàniques, situats el voltant del Pacífic.
      La il·lustració adjunta mostra la impressionant concentració de volcans a Indonèsia.
      Per què aquesta zona és tan rica en volcans?
      Perquè esta situada a a sobre del limit una placa.

      Eliminar
    3. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

      Eliminar
  12. 3.9.Les roques volcàniques, com el basalt, són relativament escasses en els continents. En els fons oceànics, en canvi, són les roques més abundants. Per què?

    Perquè les roques provenen del refredament del magma i a l’oceà hi són les dorsals oceàniques que expulsen aquest magma i al refredar-se forma basalt. Per això hi ha molt més als oceans que no als continents.

    3.10.Tal com ja vàrem veure l’anomenat “anell de foc” està format per una colla de volcans actius, la majoria en illes volcàniques, situats el voltant del Pacífic.

    Porque esta situada en cima del limite una placa.

    3.11.Ara, amb tot el que ja sabeu i l’ajut de les il·lustracions d’aquesta plana, us toca a vosaltres aclarir aquest enigma...

    Porque gracias a que los polos cambian de posición podemos demostrar que los contientes se estan exandienso, ya que la dorsal es simetrica hacia los dos lado y cada x distancia en los dos lados cambian la orintación de la rocas.

    3.12.Si coneixem l’edat de les bandes d’anomalies magnètiques i sabem la distància a la que es troben del rift, de quina manera podríem calcular la velocitat d’expansió dels fons oceànics?

    Es una divisón: se divide la distamcia de la dorsalal rift entre los millones d años.

    Andrea perez i Gisela diáz

    ResponderEliminar
  13. 3.8. Són poc profunds i rectes ja que si hi ha menys profunditat es que hi ha menys inclinació a la zona de subducció de l’escorça.

    3.9.
    Perquè es formen quan el magma es refreda i a l’oceà hi són les dorsals oceàniques que expulsen magma i al refredarse forma basalt. Per això hi ha molt més als oceans que no als continents.

    3.10 Porque esta sobre el limite de una placa.

    3.11 – Quan surt el magma i es converteix en basalt en funció de la polaritat de la Terra serà de una manera o de un altre. És a dir, magnetisme normal o invers.

    3.12- Es calcula la velocitat mirant la edat dels sediments acumulats en la dorsal. En l'atlàntic nord la velocitat d'expansió es de 2 cm per any, de 3 en el sud. De 6-10 al oceà Pacífic. Ho calculem fent una divisió de la distància entre els milions d’anys.

    ResponderEliminar
  14. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  15. 3.1. 


    “La llarguíssima serralada formada per les diferents dorsals oceàniques s’inicia a les proximitats del pol Nord. En passar entre Groenlàndia i la península Escandinava, treu el cap per damunt les aigües i forma l’illa d’ ISLANDIA Va resseguint tot l’oceà Atlàntic fins arribar gairebé fins l’oceà ANTARTICO
    Allà gira cap a l’est, voreja el continent AFRICA i s’adreça cap a l’oceà INDICO on es bifurca. Una branca es dirigeix cap al Golf d’ADEN i s’introdueix en la Mar D’ARABIA que separa Àfrica de la península INDICA L’altra branca passa pel sud d’Austràlia i de NUEVA ZELANDA per entrar a l’oceà PACIFICO Allà continua el seu recorregut cap al nord i acaba al golf de CALIFORNIA a la costa oest del continent nord-americà.

    3.2. 

    -NOM DE LA FOSSA:
    Aleutianes, 1
    Marianes, 5
    Tonga-Kemarec, 6
    Java, 7
    Centramericana,9
    Japó, 3
    Kuriles,2
    Sanwich del Sud, 11
    Perú-Xile, 8
    Carib, 10
    Filipines.4


    3.3.
    - Com deia wegner tenia raó amb la teoria de la deriva continental fa uns 300 millones de anys tot etsva unit (pangea), i com es pot veure al mapa, tot concideix



    3.4.

    -Els continents actuals en els que es va anar formant l’oceà Altàntic són Amèrica, Europa i Àfrica. Segons Wegener la Pangea es va començar a separar fa 200milions d’anys.

    Si que te raó ja que, datant els sediments més propers a la costa dels continents podem deduir que la data estimada per Wegener es força correcta.







    3.5.

    -Com Wegener no sabia de l’existencia de la plataforma continental no podia explicar com els continents de l’hemisferi Nord havien estat units.
    Però més tard es pot afirmar la seva unió degut a la plataforma continental.

    3.6. 

    -Els continents estaven junts, hi ha hagut menys temps per l’acumulació de sediments en les dorsals hi no hi acumulen tants com si hagués estat separat sempre.



    3.7. 




    -Estan col·locats de manera que els que queden més a l’esquerra de la dorsal són en zones més profundes i, en canvi a la dreta ho són menys. Formant una linia no recte però si continuada.(parlant de la 1ª foto.)
    La segona foto es al contrari, estan alineats de menys profund a més profund.
    Estan colocats sobre dels limits de les plaques tecnoniques, per això es donen els terratrèmols.



    3.8.


    Es pot veure que si hi ha menys profunditat es que hi ha menys inclinació a la zona de subducció de la escorça.


    3.9.

    Perquè provenen del refredament del magma i a l’oceà hi són les dorsals oceàniques que expulsen aquest magma i al refredar-se forma basalt.
    Per això hi ha molt més als oceans que no als continents.

    3.10.

    Per què esta situada a sobre de un límit de una placa.




    3.11.

    Depende de la polaridad que tenga ese momento la tierra, cuand el bsalto salga serà solidificado de difernete color.
    Este bandeado se explica sabiendo que de de las dorselas, cuando el basalto sale se solidifica donde


    3.12. 

    Es calcula la velocitat mirant l'edat dels sediments dipositats al costat de la dorsal.
    En l'Atlàntic nord, la velocitat d'expansió és de 2 cm per any, de 3 en l'Atlàntic Sud i de 6 a 10, en l'oceà Pacífi

    POL CULLA BALAGUE

    ResponderEliminar