miércoles, 6 de noviembre de 2019

Wegener: l'última expedició a Groenlàndia

Els seus esquís es distingien amb claredat clavats a la neu, en la foscor de la nit àrtica. La seva tenda, situada damunt del gel de Groenlàndia, havia quedat mig enterrada per les ventades de començaments d’hivern. Tenia els ulls oberts de bat a bat i un somriure plàcid al rostre. La resta del cos estava embolicat en una mena de llençol fet amb dues fundes de sac de dormir cosides com només els esquimals saben fer-ho. Era el novembre de 1930.
A començaments de maig de l’any següent, un grup de rescat d’una expedició alemanya amb base a Umanak, a la badia de Baffin (Groenlàndia), va descobrir els esquís, ara il·luminats pel sol, al costat d’un cadàver. Havien trobat, per fi, el seu líder. Es deia Alfred Lothar Wegener, havia nascut l’1 de novembre de 1880 a Berlín, i era un meteoròleg i explorador de reconegut prestigi. Què havia passat?

Retrocedim fins l’abril de 1930. Al capdavant d’una expedició de 21 científics i tècnics, Alfred Wegener partia cap a la seva coneguda i estimada Groenlàndia (aquesta era la seva tercera expedició) amb la missió de fer un estudi sistemàtic del seu clima i de la gruixuda capa de gel que cobreix el 85% del territori. 


Imatge de satèl·lit de Grenlàndia

La línia vermella indica, aproximadament, el recorregut de l’expedició de Wegener entre Unamak (a la costa) i l’estació de “Eismitte” al centre de l’illa.
Per a dur a terme aquesta feina, Wegener havia previst d’instal·lar tres estacions d’observació: una a l’oest, una altra a l’est, i una altra al mig de l’illa: l’estació “Eismitte” (en alemany, al mig del glaç).
Les coses varen anar malament des del principi: Per culpa d’un temps anormalment dolent, el primer grup que havia de sortir per muntar l’estació “Eismitte”, va haver d’esperar-se fins el 15 de juliol a la base d’Unamak, a la costa oest. Quinze dies després, aconseguien arribar al punt triat, a 3000 m d’altura i 400 km terra endins. Durant la travessa, el temps va seguir sent espantós i varen haver d’abandonar bona part de la càrrega, transmissor de ràdio inclòs...
Davant l’alarmant manca de notícies, el dia 21 de setembre Alfred Wegener es posava al davant d’una expedició de rescat. L’acompanyaven un jove meteoròleg anomenat Fritz Lowe, tretze groenlandesos i 15 trineus arrossegats per gossos. Una vegada més, la neu, el vent i les baixíssimes temperatures, inferiors a -25ºC durant tot el trajecte, es van aliar en contra dels expedicionaris. Passada una setmana, només havien fet poc més de 60 km. Dotze dels tretze groenlandesos van decidir retornar al camp base. Wegener, Frtiz Lowe i un groenlandès, Rasmus Willumsen, en canvi, varen seguir endavant...

El 30 d’octubre, després de 40 dies de viatge, varen arribar a Eismitte. Els tres viatgers varen tenir una alegria molt gran en comprovar que els ocupants del camp es trobaven bé i que havien aconseguit construir un “confortable” habitatge fet amb gel. Fritz Lowe, tanmateix, va arribar exhaust i presentava símptomes de congelació als dits dels peus i de les mans. Wegener en canvi estava «fresc, content i a punt, talment com si acabés de fer una passejada». Qui així parlava era el sorprès Ernst Sorge, un dels científics integrants de la primera expedició. Per la seva banda, Rasmus Villumsen, de només vint-i-dos anys, es trobava també en un magnífic estat.


L’estació Eismitte


Dos dies més tard, l’1 de Novembre, tot el grup  celebrava el cinquantè aniversari d’en 
Wegener. Tot i l’alegria del moment, Wegener es va adonar de seguida que la situació era greu: En Fritz Lowe necessitava una llarga recuperació i les provisions de menjar per passar el llarg hivern, eren força limitades. Wegener i Villumsen varen decidir emprendre el viatge de retorn cap a la costa. Massa tard: ningú els tornà a veure vius mai més...
                                            






Els dies anaven passant. La gent del camp base, en veure que els expedicionaris no tornaven, varen suposar que havien decidit de passar l’hivern a Eismitte. Però en arribar el mes d’abril de 1931, davant l’absència de notícies, varen decidir desplaçar-s’hi i comprovar què havia passat. No és difícil d’imaginar la tristesa, el desconsol, la impotència que deurien sentir tots ells en arribar a Esmitte.

El 12 de maig de 1931 varen trobar, per fi, el cadàver de Wegener. Només Willumsen podia haver cosit d’aquella manera les fundes que cobrien el seu cos. També va ser ell qui va plantar la tenda i qui va clavar els esquís a la neu. Després devia continuar el seu camí cap a la base, encara li quedaven 380 km de recorregut, però la foscor gairebé permanent i l’extrema violència dels vents de l’hivern àrtic, eren excessives per a un home sol. El seu cadàver no va ser mai trobat.

Els companys de Wegener varen enterrar el seu cadàver allà on el varen trobar. Dies després hi tornaren per plantar-hi una creu metàl·lica. Avui, 75 anys després de la seva mort, la tomba, la creu i el cos de Wegener estan embolicats per una altra mena de llençol: la capa de gel blau-verdós de gairebé 3.000 m que cobreix Groenlàndia.

Tot i ser meteoròleg, el nom de Wegener està absolutament lligat a una hipòtesi extraordinària: la teoria de la deriva continental, segons la qual, els continents actuals formaven en el passat un únic continent, que anomenà Pangea, (Pan, “tot”, ge “terra”) el qual va començar a fragmentar-se ara fa uns 200 milions d’anys. Els fragments es van anar desplaçant fins a formar els continents actuals. De la mateixa manera que hi havia un únic continent, la resta del planeta l’ocupava un únic continent, la resta del planeta l’ocupava un únic oceà, que va anomenar Pantalasa. (Pan,”tot”, Thálassa, “mar”)


Dos imatges d’Alfred Wegener (i les seves inseparables pipes)

Ja tindrem l’oportunitat de conèixer amb més detall la seva teoria, però com és que un meteoròleg com ell va arribar a formular una hipòtesi aparentment tan allunyada de la seva especialitat? Aquesta és una bona pregunta que mirarem de respondre més endavant. De moment, us avancem que la resposta té molt a veure amb l’interès de Wegener per la Paleoclimatologia, és a dir, la ciència que tracta d’estudiar el clima d’èpoques geològicament antigues. (Tingueu present que en Geologia, la unitat de mesura del temps és el milió d’anys...)

Activitats


1.1. Feu una taula de dues columnes. A la de l’esquerra, anoteu-hi les diferents dates que van apareixent en el text que acabeu de llegir i, a la de la dreta, què va passar.

1.2. Situeu Groenlàndia damunt d’un mapa mundi i busqueu informació bàsica sobre aquesta immensa illa: superfície, capital, habitants, clima, etc. A quin país europeu pertany? Descriviu la seva localització amb paraules

1.3. Al llarg del text que has llegit, es fa referència en un parell d’ocasions a la “foscor de la nit àrtica”. Els dies i les nits en les zones situades molt a prop dels pols, les paraules “nit i dia” tenen un altre significat. Heu sentit a parlar mai del “sol de mitjanit”? Sabíeu que en els pols la nit dura sis mesos i el dia els altres sis? Si voleu entendre tot això, haureu de comprendre com es mou la Terra al voltant del Sol i quin significat tenen paraules com eclípticasolstici i equinocciPer si us poden ser d’utilitat, aquí teniu algunes imatges i adreces electròniques. (No trobeu comprensible que Wegener, com qualsevol persona una mica aventurera, es sentís fascinat per aquestes coses?) Expliqueu què és el sol de mitjanit fent servir correctament les paraules en negreta.


Sol de mitjanit La fotografia està presa a mitjanit d’un dia del mes de juliol, des d’un vaixell que uneix les illes Lofoten (al fons) amb les costes de Noruega

El solstici d'estiu

L’eix de la Terra està inclinat 23º 27’ respecte del pla de l’òrbita terrestre. El dia 21 de juny, els raigs de sol cauen perpendicularment sobre el paral·lel conegut com Tròpic de Càncer (T). Fixa’t que la superfície de la Terra compresa entre el cercle polar àrtic (P) i el pol nord, tindrà 24 hores de llum. En canvi, la superfície situada entre el cercle polar antàrtic (P’) i el pol sud, tindrà 24 hores de foscor. Us veieu amb cor de fer un dibuix semblant però per al solstici d’hivern?











10 comentarios:

  1. Martí Fontdevila:
    1.1.Feu una taula de dues columnes. A la de l’esquerra, anoteu-hi les diferents dates que van apareixent en el text que acabeu de llegir i, a la de la dreta, què va passar.

    1 de Novembre 1888
    Neix Wagner
    Abril del 1930
    Tercera expedició de Wegner a Groenlandès
    21 de Setembre
    Wagner parteix a Eismittle
    30 d’Octubre
    Wagner arriba a Eismittle
    1 de Novembre
    Aniversari de Wegner
    Abril de 1931
    Es troba el cadàver de Wegner

    1.2. Situeu Groenlàndia damunt d’un mapa mundi i busqueu informació bàsica sobre aquesta immensa illa: superfície, capital, habitants, clima, etc. A quin país europeu pertany? Descriviu la seva localització amb paraules

    Superfície: 2.166.000 km2
    Capital: Nuuk
    Habitants: 56.295(2014)
    Clima: Gèlid

    Groenlàndia pertany al regne de Dinamarca, Groenlàndia està situada a sobre d'Islàndia fent frontera amb Canada entre les latituds 72º N, 42º W.

    1.3. Al llarg del text que has llegit, es fa referència en un parell d’ocasions a la “foscor de la nit àrtica”. Els dies i les nits en les zones situades molt a prop dels pols, les paraules “nit i dia” tenen un altre significat. Heu sentit a parlar mai del “sol de mitjanit”? Sabíeu que en els pols la nit dura sis mesos i el dia els altres sis? Si voleu entendre tot això, haureu de comprendre com es mou la Terra al voltant del Sol i quin significat tenen paraules com eclíptica, solstici i equinocci. Per si us poden ser d’utilitat, aquí teniu algunes imatges i adreces electròniques. (No trobeu comprensible que Wegener, com qualsevol persona una mica aventurera, es sentís fascinat per aquestes coses?) Expliqueu què és el sol de mitjanit fent servir correctament les paraules en negreta.

    El sol de mitjanit es un fenomen que es produeix en els pols i certes parts properes als pols. consistent en què el sol no es pon en tota la nit, durant uns dies o mesos al voltant del solstici d'estiu.
    L'explicació està en la inclinació de la Terra. La Terra, com un més dels altres planetes, es mou tot seguint una òrbita el·líptica al voltant del Sol, el qual està en un dels seus focus (moviment de translació). El pla de l'òrbita s'anomena eclíptica, i si l'estenem vers l'infinit cap l'esfera celeste, talla les constel·lacions anomenades zodiacals, que són sobre les que veuríem projectat el Sol durant l'any si aquest no ens enlluernés. En no ser l'òrbita una circumferència, hi haurà un moment en què la distància al Sol serà màxima i un altre en què en serà mínima. En els equinoccis l’eix de rotació de la terra és perpendicular als rajos de sol.

    ResponderEliminar
  2. ADRIA ROGER , JORDI LLOP I FERRAN GOMBAU
    1.1. Feu una taula de dues columnes. A la de l’esquerra, anoteu-hi les diferents dates que van apareixent en el text que acabeu de llegir i, a la de la dreta, què va passar.
    NOV 1930: la reste del cos esta embolicat en una mena ed llençol
    1 NOV 1880: troban el lider
    ABR 1930: parteixen cap a groenlandia
    15 JUL: s'esperen a la bse de unamak
    21 SET: Alfred Wegener es posa en una expedicio de rescat
    30 OCT: arriben a eismitte
    1 NOV: celebren el 50e aniversari de wegener
    ABR 1931: es desplaçen
    12 MAG 1931: troben el cadaver de wegener
    1.2. Situeu Groenlàndia damunt d’un mapa mundi i busqueu informació bàsica sobre aquesta immensa illa: superfície, capital, habitants, clima, etc. A quin país europeu pertany? Descriviu la seva localització amb paraules

    CAPITAL: Nuuk
    HAB: 56.294 (2014)
    SUPERFICIE: 2.166.087 km^2
    CLIMA: -8 a 7 graus (mitja)
    Pertany a Dinamarca. situat a locea atlantic i artic a lest de les illes artiques del canada.
    1.3.sol no es pon en tota la nit, durant uns dies omesos al voltant del solstici d'estiu.
    ADRIA ROGER , JORDI LLOP I FERRAN GOMBAU

    ResponderEliminar
  3. Andrea Perez i Gisela Díaz

    1.1. Feu una taula de dues columnes. A la de l’esquerra, anoteu-hi les diferents dates que van apareixent en el text que acabeu de llegir i, a la de la dreta, què va passar.

    DATES
    QUÈ VA PASSA
    1880
    Neix Wegener
    Abril 1930
    Comença l'expedició
    15 juliol 1930
    Refugen a la base d’Unamak (a causa del mal temps)
    30 juliol 1930
    Arriben al punt triat (monten l’instal·lació Eismitte)
    21 septembre 1930
    Wegener comença espedicio de rescat
    30 octubre 1930
    Arriben a Eismitte
    1 novembre 1930a
    Wagener i Villumsen desdeixen retornar cap a la costa, en busca de previsions.
    Novembre 1930
    Mor Wegener
    Abril 1931
    La gent del cap base decideix anar a Eismitte a veure que passa, perquè no arribaven
    12maig 1931
    Troben el cadàver de Wegener


    1.2. Situeu Groenlàndia damunt d’un mapa mundi i busqueu informació bàsica sobre aquesta immensa illa: superfície, capital, habitants, clima, etc. A quin país europeu pertany? Descriviu la seva localització amb paraules.

    Superficie: 2.166.086 km2
    Limit. Limita amb Canadà, Islandia I Nanavut
    Capital: Nuuk
    Habitants: 0,03 hab/km2
    Clima: de -8 a 7 graus.
    Latituds: 59º i 83ºN
    Longituds: 11º i 74º O

    Pertany al regne de Dinamarka.



    1.3. Al llarg del text que has llegit, es fa referència en un parell d’ocasions a la “foscor de la nit àrtica”.Els dies i les nits en les zones situades molt a prop dels pols, les paraules “nit i dia” tenen un altre significat. Heu sentit a parlar mai del “sol de mitjanit”? Sabíeu que en els pols la nit dura sis mesos i el dia els altres sis? Si voleu entendre tot això, haureu de comprendre com es mou la Terra al voltant del Sol i quin significat tenen paraules com eclíptica, solstici iequinocci. Per si us poden ser d’utilitat, aquí teniu algunes imatges i adreces electròniques. (No trobeu comprensible que Wegener, com qualsevol persona una mica aventurera, es sentís fascinat per aquestes coses?) Expliqueu què és el sol de mitjanit fent servir correctament les paraules en negreta.
    Aquest fenomen consisteix en que les dates proximes al Solstici d'estiu, el sol es visibre les 24h del dia.Aquest es el fenomen contrari a la nit polar, es degut al eix de rotacio de la terra, exepte a la ecliptica.

    ResponderEliminar
  4. Àlex Méndez, Judit Santos i Mar Lara

    ACTIVITATS WEGENER

    1.1. Feu una taula de dues columnes. A la de l’esquerra, anoteu-hi les diferents dates que van apareixent en el text que acabeu de llegir i, a la de la dreta, què va passar.

    DATA
    FETS
    1 de novembre 1880
    Neix Wegener
    Abril 1930
    Comença l’expedició a Groenlàndia
    15 de juliol 1930
    Males condicions climàtiques
    21 de setembre de 1930
    Wegener líder de l’expedició de rescat
    30 d’octubre de 1930
    Arribada a Eismitte (camp base)
    1 de novembre de 1930
    Tots els científics celebren l’aniversari de Wegener
    Novembre 1930
    Wegener s’estableix a la base.
    Abril de 1931
    Preocupació per l’absència de Wegener
    12 de maig 1931
    Es troba el cadàver de Wegener

    1.2. Situeu Groenlàndia damunt d’un mapa mundi i busqueu informació bàsica sobre aquesta immensa illa: superfície, capital, habitants, clima, etc. A quin país europeu pertany? Descriviu la seva localització amb paraules













    Superfície
    2.166.086 km²
    Capital
    Nuuk
    Habitants
    56.295 (2014) – 0,03 habitants/km²
    Clima
    Polar i subàrtic
    País
    Dinamarca
    Localització
    Es troba entre el nord-est d’Amèrica del nord i el nord-oest del Regne Unit.
    (72° N, 40° O )




    1.3. Al llarg del text que has llegit, es fa referència en un parell d’ocasions a la “foscor de la nit àrtica”. Els dies i les nits en les zones situades molt a prop dels pols, les paraules “nit i dia” tenen un altre significat. Heu sentit a parlar mai del “sol de mitjanit”? Sabíeu que en els pols la nit dura sis mesos i el dia els altres sis? Si voleu entendre tot això, haureu de comprendre com es mou la Terra al voltant del Sol i quin significat tenen paraules com eclíptica,solstici equinocci. Per si us poden ser d’utilitat, aquí teniu algunes imatges i adreces electròniques. (No trobeu comprensible que Wegener, com qualsevol persona una mica aventurera, es sentís fascinat per aquestes coses?) Expliqueu què és el sol de mitjanit fent servir correctament les paraules en negreta

    El sol de mitjanit és un fenomen que es produeix en certes parts del planeta (entre els cercles polars i el pol corresponent), consistent en què el sol no es pon en tota la nit, durant uns dies o mesos al voltant del solsticind'estiu.
    L'explicació està en la inclinació de la Terra. La Terra, com un més dels altres planetes, es mou tot seguint una òrbita el·líptica al voltant del Sol, el qual està en un dels seus focus (moviment de translació). El pla de l'òrbita s'anomena eclíptica, i si l'estenem vers l'infinit cap l'esfera celeste, talla les constel·lacions anomenades zodiacals, que són sobre les que veuríem projectat el Sol durant l'any si aquest no ens enlluernés.

    ResponderEliminar
  5. 1.1. Feu una taula de dues columnes. A la de l’esquerra, anoteu-hi les diferents dates que van apareixent en el text que acabeu de llegir i, a la de la dreta, què va passar.
    DATA
    FET
    01/10/1880
    Neix Alfred Lothar Wegener
    Abril 1930
    Expedició
    15/07/1930
    Camp d’una Unamak
    21/09/1930
    Expedició de rescat
    01/11/1930
    50è aniversari de Wegener
    Abril 1931
    Comprovació del que estava passant
    12/05/1931
    Troben el cadàver
    2006
    3000m de neu cobreixen el cadaver

    1.2. Situeu Groenlàndia damunt d’un mapa mundi i busqueu informació bàsica sobre aquesta immensa illa: superfície, capital, habitants, clima, etc. A quin país europeu pertany? Descriviu la seva localització amb paraules
    Superfície total: 2 166 086 km²
    Capital: Nuuk
    Habitants: 56295 hab
    Clima: --9 a 7ºC.
    País europeu: Regne de Dinamarca
    Localització: Nord oest al mapa mundial.

    1.3. Al llarg del text que has llegit, es fa referència en un parell d’ocasions a la “foscor de la nit àrtica”. Els dies i les nits en les zones situades molt a prop dels pols, les paraules “nit i dia” tenen un altre significat. Heu sentit a parlar mai del “sol de mitjanit”? Sabíeu que en els pols la nit dura sis mesos i el dia els altres sis? Si voleu entendre tot això, haureu de comprendre com es mou la Terra al voltant del Sol i quin significat tenen paraules com eclíptica, solstici i equinocci. Per si us poden ser d’utilitat, aquí teniu algunes imatges i adreces electròniques. (No trobeu comprensible que Wegener, com qualsevol persona una mica aventurera, es sentís fascinat per aquestes coses?) Expliqueu què és el sol de mitjanit fent servir correctament les paraules en negreta.

    Consisteix en que el sol no es pon en tota la nit, durant uns dies o mesos al voltant del solstici d'estiu degut a la inclinació de la terra que es mou tot seguint una òrbita el·líptica al voltant del Sol. El pla d’òrbita s’anomena eclíptica. El equinocci son els moments del any en que el Sol està situat en el pla del equador.

    ResponderEliminar
  6. 1.1. Feu una taula de dues columnes. A la de l’esquerra, anoteu-hi les diferents dates que van apareixent en el text que acabeu de llegir i, a la de la dreta, què va passar.

    1 de Novembre del 1880
    Neix Wegener
    1930
    Tercera expedició de Wegener
    21 de setembre
    Es posa davant de una expedició rescat.
    30 d’Octubre
    Arriben a Eismitte.
    1 de Novembre del 1930
    Celebració del Aniversari 50 de Wagner.
    12 de Maig del 1931
    Troben el cadàver de Wegener.


    1.2. Situeu Groenlàndia damunt d’un mapa mundi i busqueu informació bàsica sobre aquesta immensa illa: superfície, capital, habitants, clima, etc. A quin país europeu pertany? Descriviu la seva localització amb paraules.

    ·Superfície: ·Capital:
    -TOTAL: 2166086 km2. -Nuuk.
    -AIGUA:1820000 km2.
    ·Clima:
    -Gèlid.
    ·Habitants:
    -56295.
    ·Pertany:
    -Dinamarca
    ·Està situada a:
    -72*N 40*O.

    Groenlàndia està situat a dalt de la terra prop del pol nord i al costat de Amèrica del Nord.










    1.3. Al llarg del text que has llegit, es fa referència en un parell d’ocasions a la “foscor de la nit àrtica”. Els dies i les nits en les zones situades molt a prop dels pols, les paraules “nit i dia” tenen un altre significat. Heu sentit a parlar mai del “sol de mitjanit”? Sabíeu que en els pols la nit dura sis mesos i el dia els altres sis? Si voleu entendre tot això, haureu de comprendre com es mou la Terra al voltant del Sol i quin significat tenen paraules com eclíptica, solstici i equinocci. Per si us poden ser d’utilitat, aquí teniu algunes imatges i adreces electròniques. (No trobeu comprensible que Wegener, com qualsevol persona una mica aventurera, es sentís fascinat per aquestes coses?) Expliqueu què és el sol de mitjanit fent servir correctament les paraules en negreta.

    El sol de mitjanit es un fenomen que es produeix en els pols i certes parts properes als pols.,consistent en què el sol no es pon en tota la nit, durant uns dies o mesos al voltant del solstici d'estiu.
    L'explicació està en la inclinació de la Terra. La Terra, com un més dels altres planetes, es mou tot seguint una òrbita el·líptica al voltant del Sol, el qual està en un dels seus focus (moviment de translació).
    El pla de l'òrbita s'anomena eclíptica, i si l'estenem vers l'infinit cap l'esfera celeste, talla les constel·lacions anomenades zodiacals, que són sobre les que veuríem projectat el Sol durant l'any si aquest no ens enlluernés.
    En no ser l'òrbita una circumferència, hi haurà un moment en què la distància al Sol serà màxima i un altre en què en serà mínima.
    En els equinoccis l’eix de rotació de la terra és perpendicular als rajos de sol.







    POL Y OSCAR GÁMEZ

    ResponderEliminar
  7. 1.1. Feu una taula de dues columnes. A la de l’esquerra, anoteu-hi les diferents dates que van apareixent en el text que acabeu de llegir i, a la de la dreta, què va passar.

    Noviembre de 1930
    Wegener ha quedado atrapado en Groelanda porque su esqui habia quedado medio enterrada
    Abril 1930
    Alfred Wegener partia hacia su conocida Groenlandia para la mission de realizar une estudio sistematico de su clima y del hielo que cubre 85% del territorio
    15 Julio
    El primer grupo que tenia que irse para subir a la estacion “EISMITE” ha tenido que esperar a la base de Unamak
    21 Septiembre
    Alfred wegener ha comenzado una expedicion de rescate
    30 Octubre 1930
    Han llegado a EISMITTE
    1 Noviembre
    Todo el grupo celebro el aniversario de wegener
    Abril 1931
    La gente del campo de base va a decidir desplazarse
    12 Mayo 1931
    Van a encontrar por fin el cadaver de wegener
    1.2. Situeu Groenlàndia damunt d’un mapa mundi i busqueu informació bàsica sobre aquesta immensa illa: superfície, capital, habitants, clima, etc. A quin país europeu pertany? Descriviu la seva localització amb paraules :
    Superficie:2.166.000km2
    Capital:Nuuk
    Habitants:56.295(2014)
    Clima:gelido
    Groelandia pertenece al reino de Dinamarca es una gran isla ubicada en la zona nororiental de America del norte, entre el oceano atlantico y el oceano glacial artico

    1.3 Al llarg del text que has llegit, es fa referència en un parell d’ocasions a la “foscor de la nit àrtica”. Els dies i les nits en les zones situades molt a prop dels pols, les paraules “nit i dia” tenen un altre significat. Heu sentit a parlar mai del “sol de mitjanit”? Sabíeu que en els pols la nit dura sis mesos i el dia els altres sis? Si voleu entendre tot això, haureu de comprendre com es mou la Terra al voltant del Sol i quin significat tenen paraules com eclíptica, solstici i equinocci. Per si us poden ser d’utilitat, aquí teniu algunes imatges i adreces electròniques. (No trobeu comprensible que Wegener, com qualsevol persona una mica aventurera, es sentís fascinat per aquestes coses?) Expliqueu què és el sol de mitjanit fent servir correctament les paraules en negreta.

    El sol de medianoche es un fenomeno que se produce en ciertas partes del planeta consistente en que el sol no se pone toda la noche durante unos dias o meses alrededor del solsticio de verano.
    La explicacion esta en la inclination de la tierra que se mueve siguiendo una orbita eliptica alrededor del sol, el cual esta uno de sus focos(movimiento de traslacion).El plano de la orbita se llama eclíptica, y si la extendemos hacia el infinito hacia la esfera celeste, corta las constelaciones llamadas zodiacales, que son sobre las que veriamos proyectado el sol durante el año si este no nos deslumbrara.El equinoccio son los momentos del año en los que el sol esta situado en el plano del ecuador celeste.

    ResponderEliminar
  8. MARTINA BRAÑAS I JANNA FELIP
    WEGENER:L’ÚLTIMA EXPEDICIÓ A GROENLÀNDIA
    1.1. Feu una taula de dues columnes. A la de l’esquerra, anoteu-hi les diferents dates que van apareixent en el text que acabeu de llegir i, a la de la dreta, què va passar.

    DATES FETS
    Abril 1930 Comença la 3ª expedició a Groenlàndia (estudi del clima i del gel).
    Novembre 1930 Wegener mor al gel de Groenlàndia
    15 de juliol 1930 El primer grup s’espera a la base d’Unamak a la costa oest perquè no es pot muntar la estació
    “Eismitte” per culpa del mal clima.
    30 de juliol 1930 El primer grup arriba a l’estació “Eismitte”.
    21 de setembre 1930 Alfred Wegener, Fritz Lowe i 13 groenlandesos comencen una expedició de rescat davant la manca
    de noticies per part del primer grup.
    28 de setembre 1930 Només s’havien recorregut 60 Km, 12 groenlandesos tornen al camp base i Wegener, Fritz Lowe i
    Rasmus Willmusen continuen.
    30 de octubre 1930 Wegener, Fritz Lowe i Rasmus Willmusen arriben a “Esmitte” comproven qeu el primer grup esta en bon estat.
    1 de novembre 1930 Se celebra el 50 aniversari de Wegener. Fritz Lowe esta en molt mal estat. Wegner i Willmusen
    decideixen tornar a la costa (camp base) per agafar provisions.
    Abril 1931 La gent del camp base en veure que els expedicionaris no tornaven decideixen desplaçar-se cap a
    “Eismitte” per comprovar que havia passat.
    12 de maig 1931 La gent del camp base troba el cadàver de Wegener cobert de fundes. El cadàver de Willmusen no
    es va trobar.




    1.2. Situeu Groenlàndia damunt d’un mapa mundi i busqueu informació bàsica sobre aquesta immensa illa: superfície, capital, habitants, clima, etc. A quin país europeu pertany? Descriviu la seva localització amb paraules

    Estat: Regne de Dinamarca

    Capital + Ciutat més gran: Nuuk
    Població Total 56.295 (2014)
    • Densitat 0,03 hab/km²
    Idioma: grenlandès
    Geografia
    Part de Rigsfællesskabet
    Superfície 2.166.086 km²
    • Aigua 81,1
    Localització
    72° N, 40° O. Situada entre l'oceà Àrtic i l'oceà Atlàntic, a l'est de les illes àrtiques del Canadà. Groenlàndia pertany geogràficament a l'Amèrica del Nord, tot i que geopolíticament pertany a Europa.

    Limita amb: Canada, Islàndia i Nunavut.

    CLIMA
    El Nort del país i les zones del interior Clima àrtic, durant l’estiu les temperatures varien entre els 4ºC i els 15ºC i durant l’hivern varien entre -5ºC i
    -30ºC



    El Sud del país i les zones de fiords La temperatura pot arribar als 20ºC durant l’estiu i durant l’hivern les temperatures màximes arriben a -10ºC


    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. SEGUNDA PARTE
      1.3. Al llarg del text que has llegit, es fa referència en un parell d’ocasions a la “foscor de la nit àrtica”. Els dies i les nits en les zones situades molt a prop dels pols, les paraules “nit i dia” tenen un altre significat. Heu sentit a parlar mai del “sol de mitjanit”? Sabíeu que en els pols la nit dura sis mesos i el dia els altres sis? Si voleu entendre tot això, haureu de comprendre com es mou la Terra al voltant del Sol i quin significat tenen paraules com eclíptica, solstici i equinocci. Per si us poden ser d’utilitat, aquí teniu algunes imatges i adreces electròniques. (No trobeu comprensible que Wegener, com qualsevol persona una mica aventurera, es sentís fascinat per aquestes coses?) Expliqueu què és el sol de mitjanit fent servir correctament les paraules en negreta.

      El sol de mitjanit és un fenomen que es produeix en certes parts del planeta (entre els cercles polars i el pol corresponent), consistent en què el sol no es pon en tota la nit, durant uns dies o mesos al voltant del solstici d'estiu.
      L'explicació està en la inclinació de la Terra. La Terra, com un més dels altres planetes, es mou tot seguint una òrbita el·líptica al voltant del Sol, el qual està en un dels seus focus (moviment de translació). El pla de l'òrbita s'anomena eclíptica, i si l'estenem vers l'infinit cap l'esfera celeste, talla les constel·lacions anomenades zodiacals, que són sobre les que veuríem projectat el Sol durant l'any si aquest no ens enlluernés.

      El solstici és cadascun dels dos moments de l'any en què el Sol té la màxima declinació (distància angular) respecte a l'equador celeste.

      L'equinocci és cadascun dels dos moments de l'any en què el sol passa l'equador celeste. Durant els equinoccis, la nit i el dia tenen la mateixa durada en tot el món, llevat en els pols.

      Eliminar
  9. 1. Feu una taula de dues columnes. A la de l’esquerra, anoteu-hi les diferents dates que van apareixent en el text que acabeu de llegir i, a la de la dreta, què va passar.
    Novembre 1930
    Wegener queda atrapat a Groenlàndia per les ventades a començament d’hivern.
    Maig 1930
    Un grup de rescat d’expedició alemanya va rescatar a Wegener.
    1 de Novembre 1880
    Va nèixer Alfred Lothr Wegener.
    Abril 1930
    Wegener partia, amb un grup de 21 científics i tècnics, cap a Groenlàndia per tercera vegada, per fer un estudi del clima i del gel del territori.
    15 de Juliol 1930
    EL primer grup d’expedició va sortir de la base d’Unamak a muntar l’estació «»Eismitte».
    30 de Juliol 1930
    El primer grup d’expedició aconsegueixen arribar a 3000 m d’altura i 400km terra endins.
    21 de Setembre 1930
    Alfred Wegener es posa al davant d’una expedició de rescat però, a causa del clima, només van arribar a fer 60 km.
    30 d’Octubre 1930
    Després de 40 dies de viatge, van arribar a Eismitte. Estaven contents en saber que el primer grup d’expedició estava bé.
    1 de Novembre 1930
    Se celebra el seu aniversari. Un acompanyant del Wegener estava grau per la congelació i no hi havia prou menjar. Wegener i Villumsen decideixen emprendre el viatge de retorn.
    Abril 1931
    S’acosten a Eismitte per saver que passava.
    12 de Maig 1931
    Troven el cadàver de Wegener.

    2. Situeu Groenlàndia damunt d’un mapa mundi i busqueu informació bàsica sobre aquesta immensa illa: superfície, capital, habitants, clima, etc. A quin país europeu pertany? Descriviu la seva localització amb paraules
    Superfície: 2.166.086 km2
    Capital: Nuuk
    Habitants: 56.295(2014)
    Clima: de 0ºC a -8ºC, un clima gèlid, sembla un desert de gel.
    Pertany a Dinamarca.
    Localització: Groenlandia es troba entre el paral·lel 59ºN i el 84ºN, i en les longituds 11º W fins a 74º W.
    3. Al llarg del text que has llegit, es fa referència en un parell d’ocasions a la “foscor de la nit àrtica”. Els dies i les nits en les zones situades molt a prop dels pols, les paraules “nit i dia” tenen un altre significat. Heu sentit a parlar mai del “sol de mitjanit”? Sabíeu que en els pols la nit dura sis mesos i el dia els altres sis? Si voleu entendre tot això, haureu de comprendre com es mou la Terra al voltant del Sol i quin significat tenen paraules com eclíptica, solstici i equinocci. Per si us poden ser d’utilitat, aquí teniu algunes imatges i adreces electròniques. (No trobeu comprensible que Wegener, com qualsevol persona una mica aventurera, es sentís fascinat per aquestes coses?) Expliqueu què és el sol de mitjanit fent servir correctament les paraules en negreta.
    El sol de mitjanit es un fenomen que es produeix en els pols i certes parts properes als pols. consistent en què el sol no es pon en tota la nit, durant uns dies o mesos al voltant del solstici d'estiu.
    L'explicació està en la inclinació de la Terra. La Terra, com un més dels altres planetes, es mou tot seguint una òrbita el·líptica al voltant del Sol, el qual està en un dels seus focus (moviment de translació). El pla de l'òrbita s'anomena eclíptica, i si l'estenem vers l'infinit cap l'esfera celeste, talla les constel·lacions anomenades zodiacals, que són sobre les que veuríem projectat el Sol durant l'any si aquest no ens enlluernés. En no ser l'òrbita una circumferència, hi haurà un moment en què la distància al Sol serà màxima i un altre en què en serà mínima. En els equinoccis l’eix de rotació de la terra és perpendicular als rajos de sol.


    LUCIA PÉREZ

    ResponderEliminar